Hakeri već najavljuju da će "otključati" opciju za grejanje sedišta

23.07.2022

09:21

0

Autor: D. R.

Tek što je BMW počeo da nudi onlajn pretplatu za grejanje sedišta, a već stižu najave o hakovanju ove funkcije, koja je dostupna samo kada se doplati

Hakeri već najavljuju da će "otključati" opciju za grejanje sedišta
pexels-mike-244818 - Copyright Pexels

BMW je nedavno počeo da testira opciju plaćanja pretplate za grejanje sedišta i volana u svojim automobilima, jednu od sve većeg broja softverski omogućenih funkcija koje su već ugrađene u automobile u fabrici, ali koje rade samo putem pretplate.

Asistencija za duga svetla, koja automatski prigušuje farove kada nailaze vozila iz suprotnog smera, takođe je dostupna u okviru mesečne ili godišnje pretplate, kao i veštački generator zvuka za električna BMW vozila.

Vlasnici BMW automobila na domaćem, nemačkom tržištu plaćaju 17 evra mesečno za aktiviranje grejanja sedišta, dok "doživotno" korišćenje iste usluge košta 385 evra.

Međutim, sada firma Bimmer Tech, koja se bavi unapređenjima modela bavarskog proizvođača, najavljuje da želi uz pomoć hakera da omogući vlasnicima da aktiviraju grejanje sedišta za novije BMW modele (kao što su novi X1 i Serija 2 Active Tourer) bez pretplate, prenosi dpa.

Njihov cilj je i da pomognu korisnicima koji kupuju polovan automobil, za koji je prethodni vlasnik kupio tu funkciju, tako što bi je otključali za dalje korišćenje. Firme kao što je Bimmer Tech već godinama nude svoje usluge na raznim forumima kao što su Ebay i Etsy.

Pretplatničke usluge za automobile postoje već nekih desetak godina, ali nedavni potez BMW-a da naplaćuje grejanje sedišta nije prošao dobro u javnosti.

- Uvek slušamo naše klijente i tražimo načine da ponudimo funkcije koje žele. Sve dok BMW dozvoljava da grejači sedišta budu aktivirani, možemo pomoći kupcima tako što ćemo to da im omogućimo - rekao je Pol Smit iz firme Bimmer Tech za Vice magazin.

Stručnjaci, međutim, kažu da bi se hakovanje BMW-ovih funkcija moglo pokazati kao izazov.

Pretplate na određene funkcije način su za proizvođače automobila da ostvare prihod u unosnoj oblasti nakon prodaje, a premijum brendovi Audi, BMW, Mercedes i Porsche nude takve funkcije na zahtev.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: DPA/b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike