Iznenadićete se kada vidite koliko je vremena potrebno da se ukrade "tesla" (VIDEO)

12.06.2022

10:12

0

Autor: D. R.

"Tesla" nije jedini proizvođač koji ima problem sa jednom vrstom krađe

Iznenadićete se kada vidite koliko je vremena potrebno da se ukrade "tesla" (VIDEO)
bram-van-oost-eaPkue76Ip4-unsplash - Copyright Unsplash

Stručnjak za bezbednost "NCC grupe" Sultan Kasim Kan uspeo je da hakuje i otključa "tesla model I" za samo deset sekundi.

Učinio je to uz pomoć laptopa, povezanog relejnog uređaja i malo znanja iz programiranja.

Korišćenje relejnog uređaja može bežično da premosti signal između automobila i telefona vlasnika (koji deluje kao daljinski ključ), što dovodi do toga da vozilo misli da je telefon u dometu vozila, iako može biti stotinama metara ili čak kilometara daleko.

Napad se zasniva na hakovanju mobilnog telefona, ali može da radi i sa daljinskim ključem, koji je zasnovan na ultraniskoj potrošnji energije Bluetooth (BLE).

Procesom može upravljati nekoliko lopova. Jedan će postaviti mali relej povezan na internet negde gde vlasnik stanuje (kafe, restoran). Kada su vlasnik i mobilni telefon/ključ u dometu releja, drugom lopovu treba samo nekoliko sekundi da se odveze.

"Tesla" nije jedini proizvođač koji ima problem sa ovom vrstom krađe, koja se uglavnom sprovodi hvatanjem signala sa daljinskih ključeva, ali očigledno se i mobilni telefoni pokazuju ranjivim.

"Tesla" je 2018. uveo opciju pod nazivom PIN-to-drive, koja, ako je omogućena, deluje kao dodatni bezbednosni sistem za sprečavanje krađe. Ali upitno je koliko i ovaj sistem pomaže.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike