Stop prebrzoj vožnji: Ugrađivaće limitatore brzine u sve nove automobile u Evropskoj uniji

20.04.2022

15:59

0

Stiže uređaj za blokiranje prebrze vožnje

Stop prebrzoj vožnji: Ugrađivaće limitatore brzine u sve nove automobile u Evropskoj uniji
pexels-mike-244551 - Copyright Pexels

Svi novi automobili u Velikoj Britaniji moraće da budu opremljeni limitatorima brzine kako bi bili u skladu sa novim propisima Evropske unije, koje mnogi Britanci smatraju kontroverznim.

Uskoro će se u Britaniji objaviti nove mere bezbednosti vozila, a jedna od njih uključuje i smanjivanje snage motora ako se pređe određena brzina vozila. Navodi se kako je glavni razlog bezbednost saobraćaja, a očekuje se da će mere podržati i ekološki aktivisti koji već duže vreme zagovaraju smanjenje brzine kako bi se smanjila emisija gasova.

Ministri će uskoro najaviti brojne nove mere bezbednosti vozila, od kojih će neki smanjivati snagu motora ako vozači pređu određenu brzinu, izveštava Daily Telegraph.

Tehnologija, nazvana „inteligentna pomoć pri brzini“, zavisi od GPS praćenja i kamera na vozilu, a ranije je opisana kao „veliki korak napred“ što se tiče bezbednosti na saobraćajnicama, piše Jutarnji.hr.

Poslanik britanskog parlamenta Kreg Makinli, koji je predsednik parlamentarne grupe „Fiar Fuel UK Motorists and Hauliers“, rekao je da predlozi zvuče „veoma nekonzervativno“.

Pexels
 

– Ovo će potpuno uništiti tržište luksuznih automobila, a mislim da toliko aspekata kampanje protiv vozača sada dolazi do izražaja – rekao je. – Ovo je samo još jedan Veliki brat u kokpitu. Videćemo više ovoga ako krenemo u smeru određivanja cena puteva. Mislim da ljudi nisu razmišljali o aspektima slobode svega ovoga. Samo zvuči veoma nekonzervativno.

Neki proizvođači poput „Forda“ i „Sitroena“ već su počeli da koriste tehnologiju ograničavanja brzine u svojim vozilima.

Edmund King, predsednik AA, rekao je da bi ograničenja brzine na putevima trebalo da budu veoma tačna na digitalnom sistemu da bi se obezbedilo da nema problema.

Pexels
 

– Ograničenja brzine moraju da budu potpuno tačna jer automobil reaguje na ograničenje brzine. Ako imate pogrešno ograničenje brzine u digitalnom sistemu, to bi vas moglo usporiti na pogrešnu brzinu ili vam omogućiti da ubrzate do pogrešne brzine.

Ministarstvo za saobraćaj (DfT) navodi da nisu donete odluke o tome koje bezbednosne propise će slediti Ujedinjeno Kraljevstvo. Portparol je dodao: – Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU nam pruža platformu za kapitalizovanje naših regulatornih sloboda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike