Bondova „Toyota 2000GT Cabrio“ nastala je po meri Šona Konerija

04.11.2020

16:55 >> 15:06

0

Autor: Z. A.

Visoki škotski glumac odredio je jedan Bondov automobil po svojim merama

Bondova „Toyota 2000GT Cabrio“ nastala je po meri Šona Konerija
Copyright Toyota Museum/Petersen Museum

Mnogo se ovih dana piše o velikom škotskom glumcu koji je 31. oktobra preminuo u 91. godini. Ser Šon Koneri ostavio je veliki trag u gotovo svim oblastima života. Budući da se proslavio prvim filmom u kojem je glumio britanskog tajnog agenta 007, potom je postao otelovljenje Džejmsa Bonda i igrao u ukupno sedam filmova o njemu. Svojim prirodnim šarmom i harizmom, Konerijev Bond ubrzo je auto „Aston Martin DB5“ pretvorio u skupi kolekcionarski predmet.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Odlazak izuzetnog džentlmena: 5 stilskih lekcija ser Šona Konerija

Međutim, iako Koneri nije „Aston Martin“ učinio nimalo boljim ili lošijim, njegova visina od 188 centimetara zahtevala je par jedinstvenih 2000GT-a koje je „Toyota“ izradila posebno za filmsku adaptaciju romana Jana Fleminga – „You Only Live Twice“ (Samo se dvaput živi) iz 1967. Jedan od tih filmskih automobila i danas je parkiran u „Toyotinom“ muzeju automobila.

Izgrađen u ograničenom broju zajedničkim ulaganjem „Toyote“ i „Yamahe“, 2000GT je došao sa svim što se moglo očekivati od sportskog „Gran Turisma“ iz 1967. godine, uključujući elegantno aluminijsko kućište, luksuznu kabinu, suspenziju s dvostrukim ramenima, 2,0-litreni šestcilindrični linijski motor s dve bregaste osovine i menjač s pet brzina. Kasnije je motor narastao na 2,3 litre, a trostepeni automatski menjač pridružio se popisu opcija. Međutim, funkcionalni mekani krov nije bio u planovima – čak ni za Bonda.

Printscreen: YouTube

„Toyotin“ tim prvo je predložio „Targa top“, ali produkcija je zatražila kabriolet kako bi se bolje snimila lica glumaca. „Toyota“ je imala samo dve nedelje da to ostvari, a nakon što su uklonili krov, takođe su spustili automobil za oko centimetar. Vetrobran je zatim zamenjen akrilnim delom kako bi se olakšalo snimanje.

Toyota Museum/Petersen Museum

ČITAJTE I: Raskoš i bezbednost: Šta su sve imale i koliko su koštale limuzine američkih predsednika

Kabriolet je otkrio radnik „Toyote“ na Havajima, nakon čega ga je kompanija vratila u Japan na potpunu restauraciju. Do 1970. godine samo je 351 primeraka 2000GT napustilo fabriku „Yamaha Motors“ i to svi u obliku kupea.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Revijahak.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike