Šta ako klima u automobilu ima „onaj“ neprijatan miris? Da li je vreme za servis ili možete da rešite problem bez majstora

03.03.2022

11:05

0

Sve toplije vreme nagoveštava da ćemo ponovo redovno koristiti klime u vozilima

Šta ako klima u automobilu ima „onaj“ neprijatan miris? Da li je vreme za servis ili možete da rešite problem bez majstora
pexels-jeshootscom-13861 - Copyright Pexels

Mnogi vozači su osetili ili će uskoro osetiti neprijatan miris u unutrašnjosti automobila nakon uključivanja klime. To je znak da se sa servisom ovog sistema ne isplati čekati, piše sajt Automobili.ba.

Ipak, postoji i način da izbegnete ovaj „onaj“ miris.

Šta to znači?

Zbog vlage, u sistemu su se stvorile gljivice. Pametno je rešiti se ovog problema što je pre moguće jer korišćenje klima-uređaja u ovom stanju nije samo neprijatno, već može biti i nezdravo.

Najjeftinije rešenje je da sami pokušate da otklonite problem.

U mnogim modelima automobila zamena filtera klime u kabini, čija je kontaminacija jedan od izvora neprijatnih mirisa, jeste jednostavna.

U nekim automobilima čak i ne zahteva korišćenje bilo kakvog alata. Bolji filter, s aktivnim ugljenom, košta od desetak evra. Uz to, tu je i sredstvo za dezinfekciju klima-uređaja.
Profimedia
 

Naravno, lakše rešenje je predati automobil stručnjaku. Međutim, takva usluga košta i do 50 evra.

Ako su od poslednjeg servisa klima-uređaja prošle dve ili tri godine, treba odabrati renomirani servis i odlučiti se za čitav niz usluga. Zašto?

Samo punjenje klima-uređaja, odnosno „dopuna sistema“ nije dovoljno.

Vratimo se na pitanje neprijatnih mirisa. Mogu li se izbeći?

Uporni neprijatni miris posledica je stvaranja gljivica, a ona se najčešće pojavljuje na isparivaču, jer tamo pronalazi idealne uslove – posebno vlagu.

Foto: Pixabay/Christoph Müller
 

Međutim, ovaj fenomen možete ograničiti.

Ne zaboravite da isključite klima-uređaj nekoliko minuta pre nego što stignete na odredište. Tada će radni protok vazduha osušiti isparivač, a nedostatak vlage znači da nema ni gljivica.

Bolje je sprečiti nego lečiti. Ovaj princip važi i za klimatizaciju. Detaljan servis klima-uređaja i razvijanje jednostavnih navika mogu vam pomoći da izbegnete priobleme sa ovim sistemom ili barem da smanjite njihovu učestalost.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Automobili.ba

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike