„Slabu decu sam otrovao“: Jeziva scena u „Dari iz Jasenovca“ snimljena je na osnovu svedočenja zločinca koga igra Igor Đorđević

23.02.2021

19:01 >> 08:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Za šaku mu je bio zakopčan srbosjek, nož koji su ustaški vojnici koristili za ubijanje Srba i drugih logoraša

„Slabu decu sam otrovao“: Jeziva scena u „Dari iz Jasenovca“ snimljena je na osnovu svedočenja zločinca koga igra Igor Đorđević
Copyright Promo/Aleksandar Letić

– Moja gotovo instinktivna reakcija na poziv reditelja da igram Antu Vrbana, koji je na suđenju 1948. priznao da je srpsku decu trovao ciklonom, bila je okretanje glave. Ne treba mi takva energija, takva karma, ko će u tu tamu zalaziti. Ali onda sam se zapitao: ko bi od nas bio običan čovek da je odgajan u nacističkoj Nemačkoj ili u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da li bi on bio Šindler koji spasava Jevreje ili čuvar logora? Dakle, vrlo je naivno i opasno misliti da bi mnogi od nas bili heroji, verovatnije je da bi većina šetala vučjake pored žice, ili se u najboljem slučaju pravila da ne vidi šta se događa – rekao je Igor Đorđević koji je maestralno odigrao scene zverskog ubijanja u filmu „Dara iz Jasenovca“, piše Telegraf.

Njegov lik videli smo u nekim od najpotresnijih scena ovog filma. Za šaku mu je bio zakopčan „srbosjek“, nož koji su ustaški vojnici koristili za ubijanje Srba i drugih logoraša, kada na početku filma učestvuje u zverskoj igri plesa oko stolica. Ante s lakoćom preseca grkljan ili zabada nož u vrat zatvorenicima, ne trepne kada zakolje romskog muzičara, a s gađenjem briše njihovu krv sa svog glatko obrijanog lica. Više se zanima svojom jabukom pri ubistvu starice koja je sakrila dukat ili Darine majke ili brata, a naročito potresna je bila scena kada u podrum pun bolesne dece baca gas.

Promo/MCF

Što je najstrašnije, ova scena rađena je prema priznanjima samog Vrbana. Istorijski, Vrban je, za razliku od krvavih metoda svojih kolega, nedužne ljude ubijao gasom „cikon B“, agensom kojim su nacisti usmrtili milione žrtava. Na ovaj način je ubijao i decu, što dokazuju svedočenja malobrojnih preživelih logoraša, ali i transkript sa suđenja:

Pitanje: U kojem masovnom ubijanju ste još učestvovali?

Odgovor: Učestvovao sam u masovnom ubijanju u Staroj Gradiški ne znam tačno kojeg meseca, u zimi, u januaru ili početkom februara 1942. godine. Pobijeno je 150, a možda i više Ciganki i Cigana.

Kako ste vršili ubijanje?

– U ležećem stavu. Odvodili su ih ubijali željeznim polugama-šipkama. Bilo je mnogo prisutnih, a među njima Luburić i Brkljačić.

Šta ste radili s decom?

– Deca su određivana za domove u Sisku, Zagrebu, Jaski Feričancima, a slabu decu sam otrovao.

Kako ste ih otrovali?

– Odveli smo ih u jednu sobu, nije bila velika ni 4 sa 4 metra. Onda sam pustio gas. Ciklon. Dece je bilo samo 63.

Kog uzrasta su bili?

– Bilo ih je od 2-10 godina, a možda i 12 godina.

Nakon ovog suđenja, Vrban je osuđen na smrt vešanjem. Kaznu su, doduše, mnoge druge ustaše izbegle.

Ante Vrban Wikipedia

Stoga ne čudi što je Igor Đorđević okolišao da prihvati ovu ulogu. Glumac je jednom prilikom objasnio i šta ga je najviše uznemirilo u pripremi karaktera lika koji u filmu tumači.

– Ne verujem da u našoj kinematografiji ima takvih scena zločina kakve smo mi snimili. Usudio sam se da odigram takvog čoveka koji hladnokrvno baci gas u podrum pun dece i ode da večera – ispričao je Igor nedavno u jednom intervjuu i dodao:

Pročitajte još

– Dužni smo bili da uradimo jedan ovakav uzvišeni i strašan film kakav je „Dara iz Jasenovca“, zbog sećanja na mnoge nevine žrtve. Dužni smo to i zbog strašne opomene da je čovek i te kako sposoban da postane monstrum. Neka nam ovaj film bude živa opomena, da se nikad nikome ne ponovi – rekao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike