Bolna priča krije se iza pesme koja prati jednu od najpotresnijih scena u filmu „Dara iz Jasenovca“ (VIDEO)

21.02.2021

13:44 >> 20:41

0

Autor: Dejan Ćirić

Pevala se na sahranama, a tekst govori o ženi koja pati za umrlim draganom

Bolna priča krije se iza pesme koja prati jednu od najpotresnijih scena u filmu „Dara iz Jasenovca“ (VIDEO)
Copyright Promo/MCF

Utisci o filmu „Dara iz Jasenovca“ koji je sinoć imao svoju svetsku televizijsku premijeru na RTS-u, se ne stišavaju. Osim vrhunske glume, režije, scenografije i kompletne produkcije, ostvarenje Gage Antonijevića se može pohvaliti i izvanrednom muzikom koju su radili Aleksandra Kovač i Roman Goršek.

Antonio Ahel/ATAImages

U sceni kada Dara sa majkom i drugim ženama i decom odlazi u Jasenovac možemo čuti staru srpsku pesmu, tradicional pod nazivom „Zaspo Janko“, koja potiče sa Kosova. Ova emotivna pesma se pevala na sahranama, a tekst govori o ženi koja pati za umrlim draganom. Aleksandra Kovač za naš portal otkriva kako je došla na ideju da baš ova pesma prati jednu od najpotresnijih scena u filmu.

Pročitajte još

– Saradnja između kompozitora i reditelja podrazumeva ne samo razgovore o priči i likovima, i ulozi muzike u filmsko-narativnom sistemu, već i o određenim scenama koje zahtevaju poseban muzički tretman, kao što je bila scena u vagonu. Gaga Antonijević je želeo da snimi scenu koja će na najbolji način prikazati iskustvo ljudi koji znaju da idu u pakao logora, i kroz pesmu izražavaju svoju tugu, strah i beznađe. Roman i ja smo se konsultovali sa više etnomuzikologa koji odlično poznaju naš muzički folklor i sa više strana dobili različite predloge za pesmu. „Zaspo Janko“ je po meni bila ona prava za ovu izuzetno emotivnu scenu i Gaga se odmah složio. Nisam pogrešila – ističe Aleksandra Kovač.

Zaspo Janko

Zaspo Janko pod jablanom

Mile moje drage

Lepe moje crne oči

Pogledajte na me

Pod jablanom zlatnom granom

Mile moje drage

Lepe moje crne oči

Pogledajte na me

Ja otrgo zlatnu granu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike