Monstruozna časna sestra iz filma „Dara iz Jasenovca“: Dželat koji je čokoladom mamio decu u smrt

22.02.2021

17:07 >> 17:28

0

Autor: Dejan Ćirić

Šezdesetogodišnja Barta Pulherija, upravnica logora Jastrebarsko, posebno je bila ozloglašena po svojim zverstvima

Monstruozna časna sestra iz filma „Dara iz Jasenovca“: Dželat koji je čokoladom mamio decu u smrt
Copyright Printskrin Jutjub

Među mnogobrojnim teškim scenama filma „Dara iz Jasenovca“, koji je u subotu imao svetsku televizijsku premijeru na RTS-u, gledaoci su ostali zapanjeni nad zločinima žene zlih plavih očiju, čiji pogled ledi krv u žilama. U pitanju je sestra Barta Pulherija, glavna upravnica dečjeg logora u Jastrebarskom.

Istorijska drama reditelja Gage Antonijevića, po scenariju Nataše Drakulić, prikazuje svakodnevni život u koncentracionom logoru iz ugla desetogodišnje devojčice Dare Ilić, koja je uhapšena sa starijim bratom, majkom i dvogodišnjim bratom Budom na Kozari. Njen otac je već zatvoren u Jasenovcu i radi kao grobar na stratištu Gradina, znajući da će jednog dana i sam sebi iskopati grob. Ubrzo pre dolaska u ženski i dečji deo logora Stara Gradiška, Darina majka i stariji brat su ubijeni. Nakon toga, priča se fokusira na Darinu odlučnost da održi obećanje koje je dala majci: da se nikada neće odvojiti od malog brata, čak i kada on postaje sve slabiji i kada žene koje su brinule o njemu u logoru budu ubijene ili odvedene u Nemačku na prinudni rad.

zlocininadsrbima.com

Sam logor, osnovan početkom jula 1942. godine po odluci ustaškog poglavnika Ante Pavelića u cilju „planskog odgajanja“, odnosno vaspitavanja u ustaškom fašističkom duhu bio je pod upravom časnih sestara Kongregacije sv. Vinko Paulski. U njega su se smeštale bebe od šest meseci pa sve do dece od 14 godina. Uslovi u kojima su deca boravila bili su katastrofalni, a mnoge časne sestre, čuvarke logora, isticale su se u zlostavljanju, drastično kažnjavajući decu za svaki prestup. Pre užasne torture deca bi u logor stizala iznurena, bolesna i gotovo gola. Ništa iole prihvatljivo nije bilo obezbeđeno za njihov smeštaj, nije bilo čak ni hrane. Deca su bolovala od najmanje jedne teške bolesti, a mnoga su imala istovremeno i više bolesti, dizenteriju, tifus, skorbut, upalu pluća, difteriju. Zbog gladi, bolesti i načina „vaspitanja“ dnevno je umiralo po nekoliko dečaka i devojčica. Mrtva deca sahranjivana su zajedno, po desetak njih, u mestu Jastrebarsko.

ushmm.org

Ustaški metod ubijanja dece od 3 do 10 godina izgledao je ovako: Pitali bi: „Deco, ko želi da vidi mamu i tatu?“ ili „Deco, ko hoće čokoladu?“. Deca bi se javljala: „Ja, ja, ja, ja!“ Onda bi ih sve poveli do jame i udarcem čekićem u glavu ubacivali u nju – ispričao je svojevremeno za „Politiku“ Gojko Rončević, koji je kao sedmogodišnjak tri meseca bio u Jastrebarskom. Pred njim je sestra Barta budakom ubila dvoje dece, pišu Novosti.

Svima je, svedoči Zorka Delić, takođe jedna od preživelih, sestra Barta govorila da su banditska deca i da ih treba pobiti. Deca su bila primoravana da pozdravljaju ustaškim pokličem „Za dom spremni!“, a oni koji to ne bi uradili bacani su u samicu i premlaćivani. Sestre su ih tukle šibama a onda na otvorene rane sipale sirće ili slanu vodu.

Jastrebarsko Wikipedia

Barta Pulherija, šezdesetogodišnja časna sestra, posebno je bila ozloglašena po svojim zverstvima prema deci, a bila je upravnica logora. Kao svastika Mile Budaka, ustaškog ministra i ratnog zločinca, uspela je da na kraju rata pobegne iz zemlje. Preko časnih sestara „milosrdnica“ ustaše su sistematski i na surov način, sprovodile plan „prevaspitanja“ partizanske dece u ustašku mladež i svoje „janičare“. Po informacijama dostupnim na internetu navodi se da je sestra Barta posle rata emigrirala u Austriju.

Printskrin Jutjub

U filmu „Dara iz Jasenovca“, mnogi naši poznati glumci imali su zapažene uloge, a oni koji su tumačili ustaške mučitelje Jasenovca neretko su govorili koliko im je bilo teško da obave svoj posao.

Pročitajte još

Mnogi su razmišljali i da uloge odbiju. Ulogu monstruozne sestre Barte Pulherije igrala je glumica Tatjana Kecman.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike