Beogradski "Rat mir" u Sankt Peterburgu: Narodno pozorište gostuje u Rusiji 18. i 19. septembra (FOTO)

17.09.2023

15:30

0

Najznačajnije izvorište evropskog teatra

Beogradski "Rat mir" u Sankt Peterburgu: Narodno pozorište gostuje u Rusiji 18. i 19. septembra (FOTO)
Scena iz predstave "Rat i Mir" - Copyright Narodno pozorište u Beogradu/ Marijana Janković /

Predstava „Rat i mir“, po čuvenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića gostovaće 18. i 19. septembra u Nacionalnom dramskom teatru Rusije „Aleksandrinski“ u Sankt Peterburgu u okviru 14. Međunarodnog pozorišnog festivala „Aleksandrinski”.

Narodno pozorište u Beogradu/ Marijana Janković /
 

- Skoro svi glavni događaji o kojima pišu istorije pozorišta i sve što se uči na akademijama, dogodilo se u ovom pozorištu. To je najznačajnije izvorište evropskog teatra. Kad samo pomislim ko je sve tamo stvarao i izvodio. A sad mi. Naš Rat i mir. Sećam se rada na ovoj predstavi, neizvesnosti, dilema, da li ćemo stići, da će biti dobro.

Narodno pozorište u Beogradu/ Marijana Janković /
 

Bilo je kratko vreme, jer je korona poremetila početak rada. Ali... Imali smo veliku veru i slogu i zajedništvo i ljubav. Radili smo strpljivo, korak po korak i desila se premijera.

A samo nešto više od godinu dana kasnije gostovanje na svetskoj pozorišnoj olimpijadi u Budimpešsti, a sada u Aleksandrinskom. Najvećem. Najznačajnijem. Uzbuđeni smo i uplašeni.

Ali radosni i svesni da je to nešto divno. To je veliki dar. Hvala svima i hvala Bogu na ovome- kaže Boris Liješević, jedan od naših najboljih, najangažovanijih i najautentičnijih pozorišnih reditelja.

Predstava u ritmu savremenog gledaoca

Gostovanje na sceni jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta, koje sarađuje sa brojnim kućama u svetu, biće realizovano u okviru Sporazuma o saradnji koji je potpisan 13. marta ove godine između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski“.

Narodno pozorište u Beogradu/ Marijana Janković /
 

Ovaj komad, koji ne govori samo o Rusiji tokom napoleonskih ratova, o ljubavi prelepe Nataše Rostove, o tuzi i nesreći Andreja Bolkonskog, o Pjeru Bezuhovu, i mnogim drugim likovima, već i o patnjama i nadama, čežnjama i boli ljudi uhvaćenih u mrežu velikih istorijskih događaja, postavlja pitanja rata i mira na više nivoa - ličnom, simboličkom i metaforičkom.

Narodno pozorište u Beogradu/ Marijana Janković /
 

Predstava je urađena u ritmu savremenog gledaoca gde scene paralelno teku, jedna uplivava u drugu, a u okviru toga cela kompozicija je slivena, bez pauza i mrakova, u ritmu današnjeg života.

Protagonisti komada su u stalnom traganju; traže Boga, ljubav, slavu, sreću, smisao života... Pjer Bezuhov se zapita: „Čemu služi naš život? Zašto smo mi na ovome svetu?

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike