Radovan Vujović za 24sedam o omiljenom oficiru Draže Mihailovića: Ko je bio komandant operacije "Halijard" (FOTO/VIDEO)

10.10.2023

19:00

1

"Zvonko je jedan častan i hrabar vojnik koji se trudi da na najbolji mogući način izvrši zadatak koji mu je poveren u neverovatno teškim okolnostima Drugog svetskog rata", ističe glumac

Radovan Vujović za 24sedam o omiljenom oficiru Draže Mihailovića: Ko je bio komandant operacije "Halijard" (FOTO/VIDEO)
Radovan Vujović - Copyright Promo/Contrast studios

Glumac Radovan Vujović u filmu "Heroji Halijarda" čija je premijera večeras u MTS dvorani, glumi jednog od najpoverljivijih generala Draže Mihailovića.

Zvonimir Vučković, kojeg je Vujović briljantno odigrao, bio je omiljeni oficir Draže Mihailovića i komandant operacije "Halijard". Na njegov predlog, na poljani na Galovića brdu kod Pranjana, nedaleko od Gornjeg Milanovca, pripremljen je teren i sagrađen poljski aerodrom, s kog je u proleće i leto 1944. spaseno više od 500 američkih i savezničkih pilota.

Promo
 

Film je posvećen ovoj vojnoj akciji, a u središtu priče je i porodična drama porodice Jović, čiji je jedan sin otišao u partizane, drugi u četnike, a trećeg porodica pokušava da sačuva od rata.

Istorija se najbolje razume kroz sudbine pojedinca

Iako je ovde reč o ratnoj drami, svi glumci se slažu da je ovo, pre svega, "antiratni film". Jednu od upečatljivih replika koja utiče direktno na sudbine junaka u filmu upravo izgovara lik Radovana Vujovića, a koja može da se provuče kao lajtmotiv celog filma: "Rat je rat, a brat je brat".

Koliko istorija jednog naroda, pogotovo srpskog, koja je puna patnji, razaranja ali i međusobnih podela, može najbolje da se sagleda kroz različite ljudske sudbine?  

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Istorija možda i najbolje može da se razume kroz sudbine pojedinca, jer jedino tako čovek može da se poistoveti sa ljudima koji su prošli kroz patnje, stradanja i gubitke. Jer kada vidite drugog čoveka kako gubi nekog člana porodice, dete, oca ili nekog do koga mu je stalo, vi kao čovek možete da se poistovetite sa junakom, kojeg vidite na platnu, da razumete kroz šta su ti ljudi prošli - kaže Vujović za 24sedam i dodaje:

- Do tada, istorija je samo slovo na papiru. Čitate neke brojke, prikupljate neke informacije, a ovako prolazite cipelama tog čoveka o kojem istorija govori i vidite kako je živeo, za šta se žrtvovao i čega se odricao da bi nešto postigao.

Vojnička dužnost protkana ljudskošću

O svom liku kojeg je odigrao neverovatno uverljivo i sa prepuno emocija, glumac ističe

- Zvonko je jedan častan i hrabar vojnik i ratnik koji se trudi da na najbolji mogući način izvrši zadatak koji mu je poveren u neverovatno teškim i komplikovanim okolnostima Drugog svetskog rata.

Vujović je svojom glumom uspeo da kod svog lika veoma vešto iznijansira preplitanje vojničke dužnosti i osnovnog nagona za ljudskošću.

Promo/CONTRAST STUDIOS
 

- Kod Zvonka te dve stvari idu zajedno. Njegova vojnička dužnost je protkana ljudskošću koju on u sebi ima, kao i toplinom i brigom za ljudski život. Naređenja su naređenja i rat je rat, ali nepotrebna stradanja i iživljavanje u ratnim okolnostima, koja su neki koristili za postizanje svojih ciljeva i koristi, kod Zvonka nisu prihvatljivi.

A kako Radovanu Vujoviću koji je rođen u Užicu, srpska istorija deluje nakon ovog filma?

Film "Heroji Halijarda" Promo/Contrast Studios
 

- Puna neverevotanih, blistavih, časnih, hrabrih podviga, puna krvi, patnje i stradanja - smatra glumac.

Film Radoša Bajića je posvećen junacima vojne operacije "Halijard", a Vujović kaže da je osnovna poruka filma očuvanje vrednosti kao što su ljudskost, poštenje, čast kao i da čuvamo svoju zemlju i narod bez nepotrebnih podela.   

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike