„Mali Pikaso“ ima 10 godina, sluša Hendriksa i svetska je senzacija: Fenomen zvani Andres Valensija (FOTO)

04.10.2022

10:30

0

Mladi umetnik kaže da su na njegov rad uticali Pikaso, Žan-Mišel Baskijat, Džordž Kondo, Salvador Dali i Amedeo Modiljani

„Mali Pikaso“ ima 10 godina, sluša Hendriksa i svetska je senzacija: Fenomen zvani Andres Valensija (FOTO)
AP21336802066589 - Copyright AP Photo/Lynne Sladky

U svetu savremene umetnosti nije neobično da popularnost stenku izuzetno mladi umetnici, ali malo koje je postigao toliko priznanje u ranoj karijeri kao što je desetogodišnji Andres Valensija, koga mnogi nazivaju "mali Pikaso".

U poslednjih godinu dana prešao je put od nepoznatog dečaka do umetničkog fenomena. Njegove slike u nadrealističkom stilu kupovali su kolekcionari dubokog džepa kao što su Tomi Motola i Džesika Goldman Srebnik, piše Njujork tajms.

Andres Valensija/Profimedia
 

U junu je imao samostalnu izložbu, gde je prodato svih 35 radova, saopštila je galerija, svaki za cenu u rasponu do 50.000 i 125.000 dolara.

Jedna od njegovih slika prodata je za 159.000 dolara na aukciji "Phillips de Puri" u Hong Kongu, a druga je vredela 230.000 dolara na dobrotvornom gala događaju na Kapriju, u Italiji.

- Drago mi je što mogu da obradujem ljude svojom umetnošću - rekao je mladi umetnik koji trenutno pohađa peti razred osnovne škole.

AP Photo/Lynne Sladky
 

Stajao je ispred jednog od svojih dela - "Profesor", velike, kubističke slike naslikane akrilom i uljem koja je visoka 140 centimerara, skoro kao ovaj dečak.

- Ovo sam slikao kada sam bio mlađi, imao sam 8 godina - dodao je stidljivo.

Andres, koji dolazi iz San Dijega, počeo je da se bavi umetnošću sa četiri godine. Ubrzo nakon toga prodavao je slike porodičnim prijateljima za 20 dolara.

AP Photo/Lynne Sladky
 

Mladi umetnik kaže da su na njegov rad uticali Pikaso, Žan-Mišel Baskijat, Džordž Kondo, Salvador Dali i Amedeo Modiljani. U studiju voli da sluša Bitlse, Džimija Hendriksa i Fredija Merkjurija, otkriva za Njujork post.

I uprkos uspehu u svetu odraslih, Andres Valensija je još uvek dete. Mladi umetnik kaže da su Pokemoni i akcione figure takođe izvor inspiracije za njegovu umetnost.

Andres Valensija/Profimedia
 

Takođe, prema NPR-u, Valensija koristi novac da kupi Roblox novčiće ili Nintendo Switch konzole za sve svoje prijatelje. Ipak, deo njegovog novca je takođe doniran za istraživanje HIV-a i dobrotvorne organizacije za decu.

- Moj sin je umetnik, ali je pre svega dete. On je dete, a ne slavna ličnost - rekla je njegova majka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike