„Zavodljivo... Kao Muzika!“: Ivo Pogorelić i svetske zvezde na ovogodišnjem Bemusu

05.10.2022

07:30

0

13 koncerata će se održati u četiri prostora

„Zavodljivo... Kao Muzika!“: Ivo Pogorelić i svetske zvezde na ovogodišnjem Bemusu
Ivo Pogorelić - Copyright Profimedia

Festival Beogradske muzičke svečanosti - Bemus 54. put će biti održan od 1. do 15. novembra, pod sloganom "Zavodljivo... Kao Muzika!".

Manifestaciju organizuje Centar beogradskih festivala - Cebef, a 13 koncerata će se održati u četiri prostora - na Kolarcu, u Sali Beogradske filharmonije, u Crkvi Uznesenja Blažene device Marije i u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila.

Istaknuti dirigent i pedagog Bojan Suđić, umetnički direktor Bemusa, izjavio je u susretu sa medijima da je ovaj festival imao eminentan status od kada je osnovan pre više od pola veka na prostoru bivše Jugoslavije, što se moglo videti već na prvom izdanju, napomenuvši da festival predstavlja promociju domaćih muzičara - umetnika i program značajnih inostranih imena.

Bojan Suđić Promo/BEMUS
 

Poznati bas-bariton Brin Terfel iz Velsa, jedno od najvećih svetskih imena u ovom muzičkom žanru, 1. novembra će otvoriti 54. Bemus u Kolarčevoj zadužbini, a na pozornici će mu se pridružiti sopran Sofija Petrović, koja je nastupala na važnim scenama sveta kao što je Pariska Opera. Uz njih će nastupiti Suđić i Festivalski orkestar "Virtuozi".

Sledeće veče, 2. novembar, obeležiće Rumunski nacionalni Kamerni hor “Madrigal - Marin Konstantin”, takođe na Kolarcu, koji će predstaviti muziku renesanse i savremenu horsku muziku. Violončelista Nemanja Stanković nastupiće 3. novembra u Sali Beogradske filharmonije, a na klaviru gostuje italijanski pijanista Marino Formenti iz Milana.

- Želeli smo da pružimo jedan zanimljiviji, atraktivniji i pristupačniji program široj publici, posebno mladima, da ne sviramo samo standardnu klasiku - najavio je Stanković.

Nemanja Stanković Promo/Belkisa Abdulović
 

Tandem muzičara će izvesti program kompozicija Šumana, Bramsa, kao i Arva Perta, Bele Bartoka i drugih.

Subota, 4. novembar je rezervisana za Simfonijski orkestar RTS-a na Kolarcu, gde će nastupati dirigent Manuel Lopez Gomez iz Južne Amerike i solistkinja na violini Bomsori Kim iz Južne Koreje, sa velikim iskustvom u resitalima, na solo koncertima uz velike dirigente i svetske orkestre. Na programu će biti kompozicije Čajkovskog, Dvoržaka i Bruha.

Simfonijski orkestar RTS Promo/Nebojša Babić
 

Novosadski kamerni ansambl sa programom Štrausa, Pulanka i Rubcova imaće koncert 6. novembra u sali Beogradske filharmonije.

Veliki hrvatski umetnik, vanserijski pijanista i ogromna zvezda bivše Jugoslavije Ivo Pogorelić održaće solo koncert 7. novembra u Kolarčevoj zadužbini sa odabranim kompozicijama Frederika Šopena.

Profimedia
 

Hor RTS-a imaće svoje veče 9. novembra. u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila. uz dirigenta Bojana Suđića, sa delima ruskog kompozitora Alfreda Garijeviča Šnitkea.

Umetnik na violini Gordan Nikolić održaće solo koncert 10. novembra sa delima Johana Sebastijana Baha u Crkvi Uznesenja Blažene device Marije.

Vojvođanski simfonijski orkestar sa uvek energičnim i strastvenim dirigentom Aleksandrom Markovićem, obećava pravi spektakl 12. novembra na Kolarcu, kada će pevati slavni solisti - nemački sopran Majda Hundeling i češki tenor Jan Vacik sa operskim fragmentima - arijama Riharda Štrausa i Aleksandera Skrjabina.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Neobičan gudački kvartet “Difrakcije” predstaviće se 13. novembra u Beogradskoj filharmoniji kroz kompozicije jugoslovenske i srpske autorke Ludmile Frajt i Petra Ozgijana.

Slavni argentinski kompozitor Astor Pjacola biće "prisutan" sa svojim delima 14. novembra, na koncertu slovenačkog muzičara Marka Hatlaka iz Ljubljane i sastava "Funtango", na sceni Beogradske filharmonije.

Za sam kraj 54. Bemusa, 15. novembra, biće održan koncert Festivalskog orkestra "Virtuozi", kao i na otvaranju, ponovo uz dirigenta Bojana Suđića, dok će za klavirom biti Martin Garsija Garsija iz Španije, sa kompozicijama Betovena i Šopena.

Promo/Bemus
 

Beogradske muzičke svečanosti - Bemus, osnovane 1969. godine, predstavljaju najstariji i najznačajniji muzički festival u Srbiji i jedan od najprepoznatljivijih festivala umetničke muzike u jugoistočnoj Evropi, uživajući status kulturne manifestacije od posebnog značaja za Beograd.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike