Miki Manojlović o stravičnom srpskom običaju i novom filmu: Misterija lapota

01.10.2022

18:00

0

Najnoviji projekat ovog umetnika je film "Trag divljači"

Miki Manojlović o stravičnom srpskom običaju i novom filmu: Misterija lapota
miki manojlovic foto emilija stanisic (3) - Copyright Promo/Emilija Stanišić

Naš proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović igra glavnu ulogu u filmu "Trag divljači" u kojem se savršeno pokazao kao negativac.

Beogradska premijera ovog filma zakazana je za ponedeljak, 3. oktobar, u 20.30 časova u MTS dvorani.

Radnja ovog ostvarenja smeštena je u 1979. godinu, gde njegov lik Blagoje, inače potpukovnik Uprave za državnu bezbednost (UDBA), preživljava porodičnu dramu, a to otkriva ambiciozni novinar iz Beograda, kojeg glumi Raša Bukvić.  

Promo/Emilija Stanišić
 

Putevi im se susreću kad oni iz različitih razloga istražuju ubistvo u srpskoj varošici.

Kroz film se može pratiti više linija priča, počevši od odnosa između oca i sina, duboko ukorenjenih patrijarhalnih običaja pa sve do ideoloških i političkih problema, koji su bili aktuelni sedamadesetih godina prošlog veka, a njihova kontroverznost ne jenjava ni danas.

Pored Manojlovića i Bukvića u naslovnim ulogama u filmu igraju i glumci: Nada Šargin, Miloš Timotijević, Milena Pavlović, Miloš Čučilović i drugi.

Promo/Emilija Stanišić
 

O samoj atmosferi tokom snimanja proslavljeni glumac kaže:

- Ako nema hemije među ekipom filma onda nema ni dobrog filma - rekao je Manojlović novinarima u MTS dvorani nakon novinarske projekcije.

On je dodao da voli što je radio na filmu sa ovim glumcima i produkcijom "Režim" sa kojima je snimao i "Južni vetar".

"Trag divljači" je pretočen i u seriju, a nakon bioskopskog života prikazivaće se na Superstar TV kanalu.

Promo/Emilija Staniši

- Ovo je jedan složen film, porodična drama, triler, ima ozbiljne političke konotacije za jednu na oko snažnu državu koja se zvala SFRJ i za neuhvatljive odnose među članovima pripadnika državne bezbednosti što je rezultiralo da je Blagoje otišao jako visoko u hijerarhiji, a njegov drug iz partizanskih dana i zet ubijen - ispričao je Manojlović, novinarima o sudbini svog junaka.

Film se dotiče i starog narodnog običaja lapota, kojim je Blagoje, kao komunista, celog života bio opsednut.

- Lapot je jedan fenomen. Misterija i snaga vekovnog, a sada nepostojećeg običaja, ubistvo najstarijeg člana porodice kada on više nije dovoljno fizički u stanju da obavlja osnovne životne funkcije zvao se lapot. Blagoja možemo nazvati poslednji lapot. Strahovita slika udarca toljage preko glave čoveka, kome u tom trenutku verovatno prska lobanja, duboko se urezala u tog budućeg partizana, kasnije visokog funkcionera UDBE koji je preživeo i Rankovića - kaže Manojlović

Kako je ispričao, svog negativca je pokušao da pronađe u sebi.

Promo/Emilija Stanišić
 

- Mislim da svako može u sebi pronaći jednog potpukovnika UDBE. To je lako - tvrdi Manojlović, a na našu sumnjičavost odgovorio je: "Probajte".

Miki Manojlović je svedok vremena u kojima je živeo njegov junak iz filma "Trag divljači", ali kaže da nije preterano nostalgičan prema "dobrim starim vremenima" jer svakako "njegova generacija nije mogla ništa da promeni što bi uticalo na kasniju budućnost".

Ipak, iz tog vremena mu nedostaje način snimanja filmova.

- Kada pogledate sedamdesete i osamdesete, crni talas i Prašku školu, i kada ih uporedite sa najnovijom generacijom vidimo da se danas brže i lakše snima zahvaljujući savremenim tehnologijama. Nije možda zanimljivo ali je važno da znate kada se radilo na filmskoj traci, ti restlovi trake bili su mera dobrog filma. Kada vam ostane 11 sekundi vi morate snimiti sve što ste zamislii u tih 11 sekundi i onda steknete osećaj za vreme. To je ono što je bitno. Taj poseban osećaj za vreme koji daje i razvija mogući talenat kod čoveka koji je iza ili ispred kamere i oko kamere kao i svih nas da u tom vremenu budemo veoma kreativni - kaže Manojlović.  

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je podsetio da je imao sreće da radi sa Živojinom Pavlovićem, velikim rediteljem crnog talasa, a da je reditelj filma "Trag divljači", njegov sin.

- Žika je dobro znao da slobodu ne možemo osvojiti. Platio je u SFRJ veliku cenu i prerano nas je napustio. Nenad ima na mamu i tatu veliku nežnost, suptilnost i dubinu, ali i razumevanje. Nije neko ko sudi, ali ima svoje mišljenje. Radio je dugo film - ispričao je na kraju Manojlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike