Miloš Timotijević za 24sedam: Jedan od onih trenutaka koje ću pamtiti do kraja života

30.04.2022

16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Publika 32. Marulićevih dana ocenama od 1 do 5 ocenjivala je viđene predstave, a najveću prosečnu ocenu (4,87), dobila je drama „64“ Ateljea 212

Miloš Timotijević za 24sedam: Jedan od onih trenutaka koje ću pamtiti do kraja života
Copyright Promo/Boško Đorđević

Dodelom festivalskih nagrada na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split svečano je zatvoren Festival hrvatske drame 32. Marulićevi dani. U organizaciji HNK Split festival se održavao od 21. aprila, a takmičilo se deset predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

O nagradama „Marul“ odlučivao je žiri u sastavu: dramaturg Tomislav Zajec, rediteljka Nenni Delmestre, dizajner svetla Deni Šesnić, kostimografkinja Irena Sušac i dramaturškinja Ivana Vuković. 

Najbolja predstava 32. Marulićevih dana je monodrama „Mala čuda“ Sanje Milardović, a najbolji savremeni dramski tekst je „64“ Tene Štivičić. „Marula“ za najbolju režiju dobio je Ivica Buljan za režiju drame „U agoniji“, a od strane publike najbolje ocenjena predstava je drama „64“ Tene Štivičić, u produkciji Ateljea 212.

Promo/Boško Đorđević
 

“Svojim veštim dramskim rukopisom, Tena Štivičić u drami „64“ savremenoj hrvatskoj dramskoj literaturi donosi ženski lik koji unutar prepoznatljivih narativnih okvira uspostavlja prostor sopstvene nezavisnosti i bori se za njega u svakom aspektu teksta. U žanru anti-romantične komedije inteligentnog humora, autorka uspeva da izbegne često nevidljive zamke mizoginije savremenog društva, a da pritom ispisuje pažljivo strukturiran tekst visoke izvedbe“, navodi se u saopštenju žirija.

Publika 32. Marulićevih dana ocenama od 1 do 5 ocenjivala je viđene predstave,  a najveću prosečnu ocenu (4,87), dobila je drama „64“.

Promo/Boško Đorđević
 

- Hvala, kao prvo, publici. Nagrada publike je uvek ona koja posebno znači, a pogotovo na domaćem terenu. Veliko hvala žiriju na nagradi za tekst, koji su, verujem nagradili i jer su ga doživeli u izuzetnoj izvedbi Ateljea 212. Hvala i ansamblu Ateljea predvođenim genijalnom Hanom Selimović i Alisi Stojanović na njhovoj ljubavi i entuzijazmu, i snažnoj energiji koja ovaj tekst prikazuje u najboljem svetlu - izjavila je Tena Štivičić povodom nagrada.

Promo/Boško Đorđević
 

U drami “64” autorka razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo. Na pragu četrdesetih, Eva i Danijel trebalo bi da su situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu.

Ali na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, finansijske i egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne mogu da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primorava ih da preispitaju i svoju vezu, sebe same i sva svoja uverenja. Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive, ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Promo/Boško Đorđević
 

Glavne uloge tumače Hana Selimović i Miloš Timotijević koji je povodom pomenutih nagrada, kao i izvođenja ovog komada u Splitu, za naš portal izjavio:

- Bilo je zadovoljstvo igrati pred punim HNK u Splitu. Publika je fantastično reagovala i nagradila nas ogromnim aplauzom. Bio je to jedan od onih trenutaka koje ću pamtiti do kraja života - rekao je popularni glumac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike