Nakon pet godina Mikiju Manojloviću uručen orden Francuske: Briljantni umetnik veličanstvene harizme (FOTO)

14.06.2022

15:00

1

U svom govoru, glumac se osvrnuo na detinjstvo i uspomene kada se u njegovoj ulici u Beogradu pojavila raskošna limuzina očevog prijatelja koju i danas pamti

Nakon pet godina Mikiju Manojloviću uručen orden Francuske: Briljantni umetnik veličanstvene harizme (FOTO)
Tan2022-6-14_14384341_3 - Copyright Miki Manojlović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Glumcu Miodragu Mikiju Manojloviću danas je ambasador Francuske Pjer Košar uručio Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza.

- U ime ministarke kulture Francuske proglašavam Vas Vitezom književnosti i umetnosti -rekao je Košar uručujući Manojloviću odlikovanje na svečanosti u rezidenciji Francuske ambasade u Beogradu.

Košar je tom prilikom istakao, između ostalog, da Manojlović neumorno radi na povezivanju Francuske i Srbije, kao i zemalja Zapadnog Balkana, kao "briljantni umetnik veličanstvene harizme".

Miki Manojlović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Ostajete jedna od glavnih figura jugoslovenskog filma proteklih 40 godina, zapravo filma, najkraće rečeno. Vi ste istinska veličina pozorišne i filmske umetnosti -  rekao je Košar.

Zahvalivši se Košaru i Ministarstvu kulture Francuske, pred zvanicama iz javnog i kulturnog života, Manojlović je istakao da mu je čast da francuski orden nosi na svom reveru.

U svom govoru, Manojlović se osvrnuo na detinjstvo i uspomene kada se u njegovoj ulici u Beogradu pojavila raskošna limuzina očevog prijatelja iz Francuske, koju i danas pamti.

Francuski orden Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
 

Manojlović se prisetio i kako je njegova porodica u fići 1964. godine otputovala za Francusku preko Alpa i kako je njegov otac radosno uzviknuo: "Živela Francuska".

Glumac se posle jednog kratkog boravka u Francuskoj vratio u Beograd 1969. godine da bi saznao da mu ovde baka Francuskinja teško bolesna leži u bolnici.

- Video sam baku, njene ogromne oči i jako slabašno telo. Osmehnula mi se...  Samo tiho je izustila: ''Govori mi francuski''... Govorili smo kao da smo se sklonili u neki zaklon od pljuska. O svemu. Napustila nas je dve noći kasnije - prisetio se glumac.

Miki Manojlović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
 

Manojlović je rekao da mu je vreme od 1969. donelo susrete sa velikim umetnicima i događajima i da mu je "donelo gotovo sve što može da se dogodi".

Prema njegovim rečima, pretočiti ideje na duhovnom nivou u kondenzovano vreme pozorišta i filma je "ličan i opasan put", a "ne vladati samo zanatom već svojom kreativnošću je dokaz da se još uvek živi".

Miki Manojlović i Pjer Košar Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
 

Manojlović je ocenio, između ostalog, da su kultura i kreativnost suština i ključ sveta, koji je često izgubljen, a Francuska je svetionik kulture i bastion pred naletom osrednjosti.

Manojloviću je orden dodeljen ukazom ministarke kulture Francuske pre pet godina, ali su prema rečima Košara pandemijske okolnosti odložile dodelu.

Neposredan povod za današnju svečanost je održavanje Festivala francuskog filma u Beogradu od 15. do 19. juna, čiji je Manojlović kum.

Miki Manojlović i Pjer Košar Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
 

Košar je u svom govoru podsetio i da je Manojlović ostvario uloge u oko 100 domaćih i međunarodnih filmova, u brojnim predstavama i dobitnik je više od 50 velikih nagrada.

Igrao je, između ostalog, u seriji "Grlom u jagode", filmovima reditelja Emira Kusturice "Otac na službenom putu" i "Andergraund" i pozorišnoj predstavi Pitera Bruksa “Mahabharata” 1987. godine.

Karijera ga vodi u Francusku, Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje u kojima glumi na italijanskom, engleskom, francuskom, romskom i bugarskom jeziku.

Miki Manojlović i Pjer Košar Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
 

Srpski glumac je veoma vezan za uspomenu na svoju baku Francuskinju i deo života provodi u Francuskoj, gde intenzivno sarađuje sa filmskim stvaraocima kao što su Nikol Garsija, Fransoa Ozon, Žan Žak Bene i Žerom Sal.

Manojlović se kroz umetnost bori za integraciju i inkluziju slepih, slabovidih i drugih osoba sa invaliditetom.

Prijem u francuskoj ambasadi Foto: Tanjug/Jadranka Ilić
 

Zalaže se i za pomirenje i promociju interkulturnog dijaloga u regionu, kroz gostovanja u pozorišnim i filmskim ostvarenjima u regionu, kao i postavkom “Romea i Julije” sa glumcima iz Prištine, Beograda, Sombora, Tirane i Njujorka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike