Film koji nije smeo da nastane: Mistične tajne drevnog manastira na Svetoj Gori (FOTO/VIDEO)

28.09.2022

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera dokumentarca „Gde si, Adame?“ biće održana 6. oktobra u mts Dvorani

Film koji nije smeo da nastane: Mistične tajne drevnog manastira na Svetoj Gori (FOTO/VIDEO)
Gde si, Adame 2 smanjeno - Copyright Film "Gde si, Adame?" Promo/MCF

Dokumentarni film “Gde si, Adame?” tvoraca Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaporošenka, koji uranja u dubine Svete Gore, riznice pravoslavlja, okom kamere dopire do unutrašnjosti manstirskih zidina, prenoseći neverovatnu atmosferu monaškog života kao uzora koji bi trebalo da služi svima nama.

Idejni tvorac i producent filma, đakon Aleksandar Pliska tokom cele jedne decenije provodio je veliki deo vremena u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori, živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad.

Film "Gde si, Adame?" Promo/MCF
 

Iz istinskog posmatranja monaškog života unutar zidina Dohijara nastao je dokumentarni film „Gde si, Adame?“ čija će se beogradska premijera održati 6. oktobra, u 19.30, u mts Dvorani, prikazujući život jednog od svetogroskih manastira iznutra, uz očuvanje atmosfere i autentičnosti.

- Ovaj film po pravilu nije smeo da nastane. Trebalo je zaslužiti poverenje bratstva na poluostrvu udaljenom od civilizacije, gde žena nema već hiljadu godina - ističe Pliska.

Glavni junak filma, iguman atonskog manastira je vedar i harizmatičan stariji čovek Grigorije koji sa dugogdišnjim monaškim iskustvom iznosi svoje duboko razumevanje ljudske duše i njene želje da se vrati u stanje koje je svojstveno ljudskoj prirodi Adama, pre pada.

Film "Gde si, Adame?" Promo/MCF
 

Sam starešina, iguman Grigorije i cela zajednica manastira preuzimaju na sebe teškoće, trud i trpljenje života u ime Hristovo i sledovanje monaškom idealu.

- Od svih vrlina na Svetoj Gori najviše sam se naučio svetom trpljenju - izriče iguman dok sa rediteljem, pred kamerama, naglas razmišlja o životu monaha. Kako navodi, potrebni su veliki napor i trud, inače će se manastir pretvoriti u „gomilu kamenja”, a monah radi „s ljubavlju i verom“.

Kadrovi prirode koja okružuje Dohijar gotovo su neraskidivo vezani sa neprekidnim tokom rada i molitve, ukazujući da su biser ovog autentičnog vizantijskog pejzaža sami monasi.

Film "Gde si, Adame?" Promo/MCF
 

Dohijar (грч. Μονη ∆οχειαρειου) je pravoslavni grčki manastir na Svetoj Gori, na jugozapadnoj obali poluostrva Atos, deseti u hijerarhiji od dvadeset svetogorskih manastira. U X veku osnovao ga je sveti Jevtimije Atonski. U njemu živi oko 50 monaha, a krsna slava manastira je Aranđelovdan.

Distribucija filma realizuje se uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi