Marija Jelić za 24sedam: Često mi tokom pevanja poteku suze

07.06.2022

18:35

0

Autor: Dejan Ćirić

„Put do ostvarenja naših snova je najvažniji, ja na tom putu uživam i trudim se, šta god da želim, da na njemu budem srećna“, ističe umetnica

Marija Jelić za 24sedam: Često mi tokom pevanja poteku suze
Marija Jelic- Karnegi hol 2021, privatna arhiva - Copy - Copyright Marija Jelić, Karnegi hol Foto: Privatna arhiva/Marija Jelić

Marija Jelić zna formulu svoje umetnosti, a sudeći po njenoj dosadašnjoj karijeri, zna i formulu uspeha. Njena profesija je elektrotehnika, njen život je opera. Spajajući ta dva kontrasta pronašla je sebe i svoju sreću ne krije, kao ni svoje emocije. Njen veličanstveni sopran slušaćemo sutra, 8. juna, na Kolarcu, na koncertu pod nazivom „Opera zauvek“. Slušaće ga u budućnosti i publika širom sveta, kao što to već odavno čini, jer Marija ima velike snove. I zna kako da ih ostvari. U ovom intervjuu nam je otkrila neke tajne o sebi, operi i svom glasu.

Marija Jelić Promo/Nebojša Babić
 

Kada se kaže: „Opera zauvek“, šta to simbolizuje i znači u vašem životu?

Baš ono što i piše. Opera je bila, sada je i biće. Ona je večna. Moje bavljenje operom je počelo iz čiste ljubavi i srećna sam što imam privilegiju da se njome intenzivno bavim.

Može li se napraviti matematička formula umetnosti kojom se bavite?

Teško. Ali kad bih bila prinuđena da je napišem onda bi bila talenat (1%) + rad (99%) = uspeh.

Dve dijametralno različite profesije čine vaš život i karijeru. Da li ste žena kontrasta i koliko vam to pomaže na oba fronta?

Svako ko me dobro poznaje zna da sam osoba koja veliki deo vremena provodi u radu. Posao kojim se bavim u smislu biznisa i inženjerske strane mi uzima veliki deo vremena imajući u vidu da se moja rešenja implementiraju kako u našoj državi, tako i u stranim, a obim poslova i operacija se iz godine u godinu povećava. Paralelno sa tim, pevačka karijera ima prioritet i najveći deo vremena posvećujem svakodnevnom radu, vežbanju, probama i nastupima. Kontrast je jako važan u životu i možda čak i neophodan za velike rezultate. Svakako me jako inspiriše sve čime se bavim sa punom posvećenošću.

Marija Jelić, koncert u Karnegi holu/Promo
 

Glas vas je odveo na najveće scene sveta, rame uz rame sa najvećim zvezdama. U kom momentu je zadrhtao i zbog čega?

Glas mi zadrhti samo iz emocije. Kada pevam ja sam potpuno predata muzici i trudim se da svoju energiju prenesem na publiku. Velika je čast pevati sa Plasidom Domingom, Elinom Garančom i drugim velikim umetnicima, ali je još veća odgovornost. Mada, za mene su svi ti momenti bili podstrek za još veći rad.

Kada su klecala kolena, ali se nije videlo od duge haljine?

Pred svaki nastup imam pozitivno uzbuđenje dok ne počnem da pevam, a zatim sam potpuno predata umetnosti. Nije mi se do sada dogodilo da me trema blokira i srećna sam što imam tu vrstu stabilnosti. Svakako je važno raditi na rešavanju i kontrolisanju uzbuđenja, pa i anksioznosti.

Marija Jelić Promo/Nebojša Babić
 

Kada su oči zasuzile, ali se nije videlo jer je srce bilo hrabro?

Mnogo puta. Mene emocije vode u životu u ogromnoj meri i na velikom broju nastupa mi i tokom pevanja poteku suze. Dešavalo se i da izađem sa scene i počnem da plačem. Mislim da je sve to adekvatno emociji koju proživljavam i pružam publici.

Karnegi hol je bio ostvarenje sna. Koje snove još želite da ostvarite?

Imam velike profesionalne i privatne snove, ali ću vam ih otkriti kad se ostvare. Svako od nas sanja i to i treba da nas vodi u životu, jer kako čovek da živi ako nema snove, želje i ciljeve? Put do ostvarenja naših snova je najvažniji, ja na tom putu uživam i trudim se, šta god da želim, da na njemu budem srećna. U ostvarenju svakog sna ili cilja postoji puno prepreka, ali najvažnije je preskočiti ih i ne dozvoliti im da vas savladaju. Zapravo, ja uživam u činjenici da mnogo učim i kad savladavam prepreke i probleme.

Marija Jelić, Karnegi hol Foto: Privatna arhiva/Marija Jelić
 

Koji nastup nikada nećete zaboraviti i zbog čega?

Neću zaboraviti nastup sa Plasidom Domingom. Mislim da je spektakularni koncert na Tašmajdanu prošlog leta ostavio trag u našem gradu. Mnogo sam naučila u postupku rada i na samom koncertu o sebi i dobila motivaciju za dalje. Za mene je to bila velika privilegija i čast.

Koji aplauz vam i danas odzvanja u glavi?

Razni aplauzi. Možda su ipak najmnogoljudniji aplauzi iz Kine gde sam imala turneju sa Sankt Peterburg simfonijskim orkestrom u 10 gradova i gde je na svakom koncertu bilo po nekoliko hiljada ljudi. Kineska publika je topla i srdačna. I američka publika u Njujorku je fantastična, pevala sam tri bisa u Karnegi holu. Mislim da je umetnost pravi most između istoka i zapada.

Koja uloga je bila uloga dosadašnje karijere, a koju priželjkujete kao ulogu karijere?

Aida. Jako sam vezana za nju. Volela bih da moja uloga u kojoj ću jednog dana sazreti i stasati kao umetnik i dati neki doprinos bude Magbet.

Marija Jelić i Plasido Domingo Promo/BELEF
 

Na kom koncertu ste bili u publici i rekli sebi: „Jednog dana ću biti na ovoj sceni“?

To se desilo sa mojih 15 godina, kad sam bila na festivalu Ohridsko leto i svirali su „2Cellos“. Tada sam poželela da tu pevam i dogodilo se 2020. godine, kada sam pevala na otvaranju Ohridskog leta.

Ko je, po vašem mišljenju, najveća operska zvezda svih vremena?

Jako teško pitanje. Mislim da ih ima mnogo koji su ostavili veliki trag. Zaista bih se ogrešila da nekog pojedinačno izdvojim.

Opera u Srbiji - opera u svetu. Vredi li uopšte praviti poređenja?

I na ovo pitanje je teško odgovoriti. U svetu je, pretežno u zapadnim zemljama, duga operska tradicija i imaju veliki aparat i budžet za produkcije. Mi se trudimo da podignemo sopstveni kvalitet, a i institucije se trude da podignu kvalitet svojih produkcija. Svakako da u regionu prednjači Opera Srpskog narodnog pozorišta sa svim inovacijama koje dovode na našu umetničku scenu i kvalitetom produkcija koje imaju.

Foto: Promo/SNP
 

Čemu se posvećujete kada niste na sceni, a ni za računarom? Šta čini i oplemenjuje vaš svet?

Volim putovanja i mnogo putujem. Takođe, jako puno čitam i to različitu literaturu od sociologije, psihologije, klasike... Sve u čemu čovek uživa oplemenjuje njegov svet.

Postoje li izvesni profesionalni planovi u narednom periodu?

Ima ih naravno. Srećna sam što mi se uglavnom planovi ostvaruju i nadam se da ću moći da vas uskoro obradujem lepim novinama i najavama događaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike