Priča o tragičnoj ljubavi i tajni srebrnog krsta: Spektakularna premijera opere „Vladimir i Kosara“ u SNP (FOTO)

29.03.2022

06:45

0

U pitanju je adaptacija jednog od najstarijih predanja na Balkanu, iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića

Priča o tragičnoj ljubavi i tajni srebrnog krsta: Spektakularna premijera opere „Vladimir i Kosara“ u SNP (FOTO)
V.Velickovic March21 028 - Copyright Opera "Vladimir i Kosara" Promo/Vladimir Veličković

U Srpskom narodnom pozorištu sinoć je premijerno izvedena opera "Vladimir i Kosara" u okviru programskog luka "Seobe" Evropske prestonice kulture.

Novosadski kompozitor, ovogodišnji dobitnik februarske nagrade Grada Novog Sada, Stevan Divjaković kaže da je ovo delo nastajalo godinama.

Opera "Vladimir i Kosara" Promo/Vladimir Veličković
 

- Izučavao sam sve što je napisano o Vladimiru i Kosari, kao i muziku iz tog vremena, a poznato je da nje gotovo i nema, to je više bilo vizantijsko pojanje. Gledao sam na koji način da približim zvuk, boju simfonijskog orkestra tom vremenu - rekao je Divjaković i dodao:

- Moji prijatelji muzikolozi kažu da sam uspeo. Gledao sam sve probe i zadivljen sam timskim radom. U podeli su tri Kosare i tri Vladimira i svi su jedni drugima pomagali. Reditelj Aleksandar Nikolić napravio je jednu odličnu atmosferu i mislim da će to dati rezultat - zaključio je kompozitor.

Opera "Vladimir i Kosara" Promo/Vladimir Veličković
 

Priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstarijih predanja na Balkanu. To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića.

Svedočanstvo o ovoj velikoj ljubavi i njenom tragičnom kraju, osim u brojnim umetničkim delima koja su govorila o njoj, čuva se u Veljim Nikolićima, nadomak Bara.

Krst od tisovine, okovan u srebro, sa pozlaćenim listovima, sa kojim je voljom Vladislava ubijen Vladimir, prenosi se s kolena na koleno u barskoj porodici Andrović. Samo dva člana ove porodice u jednom vremenu znaju gde se on čuva.

Opera "Vladimir i Kosara" Promo/Vladimir Veličković
 

Reditelj Aleksandar Nikolić kaže da je hteo da pretvori jednu istorijsku priču u san, u snoliki, onirični doživljaj.

- Po našoj prvoj izvedbi umnogome će se odrediti sudbina ove opere. Mnoga dela su kroz istoriju, ako su imala uspešne postavke, vrlo brzo doživljavala i obnove i druge sredine su se zainteresovale za njih. „Labudovo jezero“ je imalo lošu premijeru i zamalo je svetska kulturna baština ostala bez takvog spektakla. Samo neobičnim spletom okolnosti to je delo obnovljeno nakon 20 godina, što znači da oni koji rade prvu postavku imaju najveću odgovornost - rekao je Nikolić.

Opera "Vladimir i Kosara" Promo/Vladimir Veličković
 

Vladimira, dukljanskog kralja igraju Stevan Karanac, Marko Živković i Branislav Cvijić, a Kosaru, Samuilovu kći igraju Darija Olajoš Čizmić, Marija Jelić i Verica Pajić. Dirigent je gost iz Bugarske Dian Čobanov, a kostimografkinja je Senka Ranosavljević.

Opera "Vladimir i Kosara" Promo/Vladimir Veličković
 

Repriza opere zakazana je za danas na sceni „Jovan Ðorđević", a ovom premijerom Srpsko narodno pozorište proslavilo je 161. sezonu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike