Nova digitalna platforma za ljubitelje filmova: Onlajn bioskop Biblioteke grada Beograda

24.11.2021

12:05

0

Filmovi su selektovani u više kolekcija, po temama, geografskim prostorima i festivalima na kojima su se prikazivali

Nova digitalna platforma za ljubitelje filmova: Onlajn bioskop Biblioteke grada Beograda
Copyright Pixabay

Biblioteka grada Beograda pokrenula je uslugu onlajn bioskopa na posebno kreiranoj platformi “BGB AVA”, gde se nalazi 200 vrhunskih svetskih dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova u slobodnom pristupu.

Oko 50 naslova je sa srpskim titlom, dok su ostali na engleskom jeziku, i u ovom video klubu mogu se besplatno gledati filmovi. Platformu mogu koristiti svi punoletni članovi BGB, nakon jednostavnog procesa registracije.

Filmovi su selektovani u više kolekcija, po temama, geografskim prostorima i festivalima na kojima su se prikazivali.

Biblioteka grada Beograda Promo/Arhiva biblioteke
 

Kolekcija “Kultura, umetnost i umetnici” sadrži filmove koji se bave temama od kulturnih tradicija širom kontinenata do savremenih trendova u kulturi.

Kolekcija kratkih filmova “Zemlja iz snova” sadrži animirane filmove u kojima roditelji mogu uživati zajedno sa svojom decom.

Segment “Fokus: Afrika” nudi uzbudljive akcione filmove, kao i projekte koji se bave ovim temama. “Fokus: Latinska Amerika” je kolekcija koja nudi uživanje u prelepim pejzažima latinoameričkih zemalja, kao i u sjajnim pričama o ljudima.

Posebno su izdvojene i dve festivalske kolekcije - “Berlinale” i “Beldoks”, u kojima se nalaze prestižni filmovi iz programa ova dva međunarodna festivala - Berlinski i čuveni festival dokumentarnog filma.

Biblioteka grada Beograda Promo/ Arhiva biblioteke
 

BGB je ovu uslugu pokrenula u saradnji sa nemačkom kompanijom “Reelport GmbH”, koja je 2016. godine posebno za biblioteke kreirala “AVA” servis - platformu za direktnu reprodukciju filmova sa interneta.

Cilj servisa je da se korisnicima biblioteka širom Evrope omogući pristup evropskoj i međunarodnoj umetničkoj kinematografiji iz svojih domova.

Servis AVA sarađuje sa mnogim značajnim evropskim filmskim festivalima kako bi se omogućilo gledanje kratkih i dokumentarnih ostvarenja, koje bi bilo teško ili nemoguće pronaći na drugim VOD (video on demand) servisima.

Ponuda je dopunjena izborom igranih filmova od različitih evropskih distributera.

Pixabay
 

Realizovanjem tog inovativnog servisa, Biblioteka grada Beograda nastavlja da širi spektar onlajn usluga, izlazeći u susret potrebama savremenih korisnika, uz primenu novih trendova u srpskom i evropskom bibliotekarstvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike