Džimi Hendriks je u Njujorku otvorio kultno mesto čija je popularnost i danas ogromna: Kakve tajne krije "Electric Lady" (VIDEO)

01.07.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

I danas u ovom studiju svoje albume snimaju najveće svetske muzičke zvezde

Džimi Hendriks je u Njujorku otvorio kultno mesto čija je popularnost i danas ogromna: Kakve tajne krije "Electric Lady" (VIDEO)
Copyright Profimedia

Novi dokumentarac o nastanku čuvenog studija "Electric Lady" u Njujorku, koji je osnovao Džimi Hendriks, premijerno će biti prikazan 9. avgusta u bioskopu The Quad, na Menhetnu.

Film detaljno istražuje kako je nastao ovaj vrhunski studio za snimanje. Dokumentarac sadrži novi intervju sa Stivom Vinvudom koji je bio sa Hendriksom te noći kada su napravljena prva snimanja u studiju.

Profimedia
 

Prvobitni plan je bio noćni klub

Film takođe uključuje razgovore sa basistom iz "Jimi Hendrix Experience", Bilijem Koksom i originalnim članovima osoblja studija. Pored toga, gledaoci će videti do sada nikada prikazane snimke i fotografije. Tu su i izjave Hendriksovog inženjera zvuka Edija Kramera, koji nudi analize nekih pesama koje je legendarni muzičar snimio u ovom kultnom studiju.

Zanimljivo je da je "Electric Lady Studios" bio prvi komercijalni studio za snimanje u vlasništvu umetnika. Hendriks je u početku planirao da otvori noćni klub u tom prostoru. Srećom, sve je preraslo u mnogo bolju ideju.

Profimedia
 

Mnogi snimci koje je Džimi napravio u studiju "Electric Lady" objavljeni su na kolekciji “Cry of Love” iz 1971. godine, uključujući “Freedom” i “Angel". Druge pesme snimljene u studiju objavljene su na različitim posthumnim albumima.

Posle Hendriksove smrti, "Electric Lady Studios" je postao izuzetno popularan za snimanje i takav je ostao do danas. Među mnogim poznatim umetnicima koji su snimali na ovom mestu su RolingstonsiDžon Lenon, The Clash, AC/DC, Dejvid Bouvi, Stivi Vonder, Tejlor Svift, Lejdi Gaga, Bijonse i U2, navodi Headliner.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike