Objavljen dokumentarac o Džimiju Hendriksu: Priča o ikoni rokenrola od 13 minuta (VIDEO)

27.10.2023

15:45

0

Niz njegove ruke, na svakom koncertu, slivale su se strast i energija kakve do danas nisu viđene

Objavljen dokumentarac o Džimiju Hendriksu: Priča o ikoni rokenrola od 13 minuta (VIDEO)
Džimi Hendriks - Copyright Profimedia

Mini dokumentarac "From The Monkees To The Hollywood Bowl", u kojem možemo videti rane radove Džimija Hendriksa kao i put do uspeha, a koji traje samo 13 minuta dostupan je za gledanje.

Film se bavi i čuvenim live albumom iz 1967. godine, kada je Džimi nastupao u Hollywood Bowl-u.

Džimi Hendriks / Profimedia
 

Dokumentarac sadrži intervjue sa muzičarima Mikijom Dolencom i Česom Čendlerom, kao i sa Džimijevim kolegama iz Experience benda Noelom Redingom i Mičom Mičelom. Niz njegove ruke, na svakom koncertu, slivale su se strast i energija kakve do danas nisu viđene.

Sa 15 godina nabavio svoju prvu gitaru

Džimi Hendriks rođen je 27. novembra 1942. godine u Sijetlu, a prve akorde je naučio pre polaska u školu u kojoj je imao naviku da sa sobom nosi metlu, kojom je oponašao gitaru.

Sa 15 godina nabavio je svoju prvu akustičnu gitaru, nesvestan da je tog momenta stvorio kult svog imena, talenta i života.

Džimi Hendriks svetsku slavu stiče 1968. godine na Monterejskom pop festivalu, dok na legendarnom „Vudstoku“, godinu dana kasnije, postaje prva ikona rok muzike.

Profimedia
 

Poslednji nastup održao je 6. septembra 1970. u Nemačkoj, a 18. septembra je pronađen mrtav u hotelu „Samarkand“ u Londonu. Po jednoj verziji, predozirao se tabletama za spavanje, ali postoje i mišljenja da se ugušio od povraćanja u snu. Sahranjen je na groblju u Sijetlu, pored svoje majke. Imao je samo 27 godina. Poslednje reči koje je napisao noć pred smrt glase:

Profimedia
 

 „Priča o životu je brža od treptaja oka. Priča o ljubavi je zdravo i zbogom, dok se ponovo ne sretnemo.“, a ostala je zabeležena i njegova izjava: „Kad umrem, samo svirajte moje ploče.”

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike