U išćekivanju Novaka Đokovića i ostalih šampiona: U Parizu otvorena izložba posvećena učešću Srbije na Olimpijskim igrama (FOTO)

21.06.2024

13:50

0

Umetnička dela koja svedoče o značaju sporta u evropskoj civilizaciji od antičkog doba do danas

U išćekivanju Novaka Đokovića i ostalih šampiona: U Parizu otvorena izložba posvećena učešću Srbije na Olimpijskim igrama (FOTO)
"Sport u umetnosti. Umetnost sporta" u Parizu - Copyright Promo/Nemanja Mićević

Izložba "Sport u umetnosti. Umetnost sporta" juče je svečano otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Promo/Nemanja Mićević
 

Na otvaranju prisutnima su se obratili Natali Beljanski, direktorka Kulturnog centra Srbije, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine i Nikola Selaković, ministar kulture Republike Srbije.

Podsećanje na dolazak svetskog prvaka u Beograd

- Ovom izložbom započinjemo program aktivnosti u Kulturnom centru Srbije koje su usmerene na učešće Srbije na Olimpijskim igrama. Ona prikazuje ne samo originalna umetnička dela već i dokumentarne predmete iz zbirki srpskih muzeja, koji svedoče o mestu sporta u umetnosti - rekla je Natali Beljanski.

Promo/Nemanja Mićević
 

Dr Tijana Palkovljević Bugarski osvrnula se na realizaciju i cilj izložbe:

- Ovo je prilika i da se podsetimo 1929. godine i dolaska u Beograd Anrija Košea, u to vreme svetskog prvaka u tenisu, dok iščekujemo skorašnji dolazak u Pariz najboljeg tenisera današnjice Novaka Đokovića.

Jedinstven odabir eksponata

,,Muzejska reprezentacijaˮ je jedinstvenim odabirom raznorodnih muzejskih predmeta pokušala da vizuelnim jezikom izložbe, kroz umetnost, prikaže sport – njegovu važnost i inspirativnost, prisutnost u evropskoj civilizaciji od antičkog doba do danas i njegov značaj u savremenom trenutku.“

Promo/Nemanja Mićević
 

- Imajući u vidu visoke domete i naših sportista i naših umetnika, sigurna sam da će ova izložba, u ovoj „svojoj“ disciplini, imati snagu i lepotu nastupa Novaka Đokovića, Ivane Španović, Nikole Jokića i drugih vrhunskih sportista koji će na Olimpijskim igrama u Parizu braniti boje Srbije.

Verujem da će njen dobar odjek doprineti i uspehu naših sportista na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, kao i da će, zahvaljujući ovoj simbiozi sporta i umetnosti, srpsko kulturno nasleđe i sportski uspesi postati još vidljiviji evropskoj i svetskoj publici - izjavila je predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković.

Izložba koja uzbuđuje i preispituje

Nikola Selaković, ministar kulture, otvorio je izložbu rečima:

- Ova izložba u sebi neguje najbolje osobine olimpizma, starog i novog. Ona i brzinom toka emocija i ideja i visinom umetničke artikulacije i snagom kulturnog izraza uspeva da uzbudi, da pita i odgovori. Tako ona uspeva da predstavi smisao jedinstva i uzvišenosti ljudskog, prekaljenog u olimpijskom plamenu.

Olimpijske igre su još od antičkih vremena uticale na društvena zbivanja i trajno se utkale u kulturu evropskog kontinenta. One su zaustavljale ratove i postavljale sportska nadmetanja ispred oružja, nauke i trgovine.

Promo/Nemanja Mićević
 

Takmičari sportskog duha bili su i ostali primer ljudi plemenitih vrlina i najvećih humanih vrednosti, spojivši u sebi harmoniju telesnih i umnih veština. Umetnost je takve vrednosti uvažavala, pratila i učinila ih trajnim kroz brojne uzorne predstave antičkih sportista u duhu čuvene latinske izreke Mens sana in corpore sano.

Promo/Nemanja Mićević
 

Ovogodišnje održavanje Olimpijskih igara u Parizu, gradu umetnosti, podstaklo nas je da u kolekcijama srpskih muzeja tragamo za umetničkim delima i muzejskim predmetima sa predstavama sporta i sportskih aktivnosti, kao i da kroz odabrane muzejske predmete prikažemo jedan mogući pogled na sportsko-umetnički identitet srpskog naroda.

44 umetnička dela nastala u periodu od 1858. do 2018. godine

Izložba "Sport u umetnosti. Umetnost sporta broji" 44 umetnička dela i predmeta nastalih u periodu od 1858. do 2018. godine.

U Kulturnom centru Srbije biće predstavljena odabrana dela iz kolekcije Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzeja Jugoslavije, Galerije slika „Sava Šumanovićˮ u Šidu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i Kuće Legata u Beogradu.

Promo/Nemanja Mićević
 

Odabrane radove potpisuju umetnici Sava Šumanović, Ivan Radović, Petar Dobrović, Ivan Tabaković, Steva Todorović, Petar Omčikus, Dušan Todorović, Bojan Bem, Uroš Đurić i Tomislav Peternek, ali i Henri Mur, Endi Vorhol, Saj Tvombli, Mikelanđelo Pistoleto, Gotfrid Helnvajn i Džejms Rozenkvist. Takođe, pariska publika će imati priliku da vidi i sportske rekvizite, medalje i fotografije iz kolekcije Muzeja Jugoslavije i umetničke fotografije iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji svedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na pređašnjim Olimpijskim igrama i o organizaciji najvećih sportskih manifestacija u ondašnjoj državi.

Najstarija predstava sporta na čuvenoj slici

Na izložbi će putem novih modernih tehnologija biti predstavljena i najstarija predstava sporta na čuvenoj slici Prvo srpsko gimnastičko društvo iz 1858. godine slikara Stevana Todorovića iz kolekcije Narodnog muzeja Srbije.

Promo/Nemanja Mićević
 

Realizacija izložbe je rezultat saradnje između Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpke i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Izložbu Sport u umetnosti. Umetnost sporta prati srpsko-francuski istoimeni katalog sa uvodnim tekstom dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske i mr Nede Knežević, direktorke Muzeja Jugoslavije, koje su ujedno i koordinatorke projekta.

Promo/Nemanja Mićević
 

Autorske tekstove potpisuju prof. dr Simona Čupić, istoričarka umetnosti i prof. dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koje su autorke izložbe. Stručni saradnici na realizaaciji izložbe su msr Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske i Radovan Cukić, viši kustos Muzeja Jugoslavije.

Ministarstvo kulture Republike Srbije omogućilo je realizaciju kataloga i izložbe, a podršku je pružio Francuski institut u Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike