Maja Gojković za 24sedam otkriva sa kim se Srbija nadmetala za sliku Paje Jovanovića i šta je prvi primetio Aleksandar Vučić (FOTO)

05.03.2024

10:15

0

Ministarka kulture je istakla da je sam proces bio veoma težak

Maja Gojković za 24sedam otkriva sa kim se Srbija nadmetala za sliku Paje Jovanovića i šta je prvi primetio Aleksandar Vučić (FOTO)
Copyright Foto: 24sedam/Nenad Vujanović

Danas je u Konaku kneginje Ljubice novinarima predstavljena slika "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića.

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
 

U pitanju je remek-delo slavnog srpskog slikara kupljeno na aukciji londonskog "Sotbija", koje će u Konak za javnost biti izloženo od danas, 5. marta.

Aleksandar Vučić prvi skrenuo pažnju na sliku

Svečanom predstavljanju ovog umetničkog dela prisustvovala je i ministarka kulture Maja Gojković koja je za portal 24sedam otkrila da je bio izuzetno teško nadmetati se za sliku.

- Jedan bogati Egipćanin, inače ljubitelj rada Paje Jovanocića, je pokušao da je otkupi, ali država Srbija je na kraju uspela da pobedi - istakla je ministarka i dodala da je predsednik Aleksandar Vučić prvi skrenuo pažnju na ovo delo.

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
 

Direktorka Muzeja grada Beograda, Jelena Medaković, je istakla da slika nije bila anonimna i da su je pomno pratili od 1994. godine.

Podrška države

Inače, na aukciji u "Sotbiju", u Londonu, nazvanoj "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji" slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Reč je o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (sa ramom 68 puta 60,5).

Foto: 24sedam/Nenad Vujanović
 

Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa "Sotbijem", u trku se upustio uz podršku države. Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Christie’s" 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike