Dva velika srpska slikara koji su kod nas još uvek enigma: Ispravljena greška prema Iliji Bosilju i Savi Sekuliću (FOTO)

16.06.2024

11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Na izložbi “Svesno napuštanje realnosti" predstavljeno je 70 radova, a postavku prate i dva dokumentarna filma

Dva velika srpska slikara koji su kod nas još uvek enigma: Ispravljena greška prema Iliji Bosilju i Savi Sekuliću (FOTO)
Copyright Tanja/VLADA AP VOJVODINE/Andrej Pap

U okviru saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti i Galerije Matice srpske, otvorena je izložba “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Prisutnima su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Ivana Bašičević Antić, direktorka MNMU, Fabio Čei, predsednik Fondacije Busolera Branka, i Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine, koja je svečano otvorila izložbu.

Promo/Martin Candir
 

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice Srpske, osvrnula se na saradnju između Galerije Matice srpske i Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini:

- Izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" realizuje se na osnovama izuzetne saradnje i aktuelne razmene izložbi između Galerije Matice srpske i Muzeja naivne i marginalne umetnosti. Nedavno smo imali čast da u Jagodini u adaptiranoj i obnovljenoj zgradi muzeja otvorimo izložbu "Pomorišac – Vasa Pomorišac" i predstavimo jedan od najuspešnijih projakta koji smo realizovali u okviru obeležavanja jubileja 175 godina Galerije Matice srpske. Večeras našoj publici i sugrađanima predstavljamo jednu izuzetnu gostujuću izložbu i dva autora čija dela nikada do sada nisu izlagana pod krovom Galerije.

Promo/Martin Candir
 

Pravi trenutak da se ispravi greška

Dr Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti, o stvaralaštvu Ilije Bosilja i Save Sekulića je rekla:

- Oba umetnika postigla su značajno međunarodno priznanje tokom više decenija kontinuiranog prisustva na svetskoj umetničkoj sceni. I Iliju i Savu zastupaju prestižne galerije u Evropi, odnosno Americi, i nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama, dok se kod nas još uvek doživljavaju kao enigma. Kako je svet otišao u jednom sasvim novom pravcu, u kojem se brišu podele unutar spektra savremene umetničke scene, ovo je istorijski momenat u kom definitivno mora da se okonča pogrešno svrstavanje ova dva umetnika u pokret naive. Pravi je trenutak da se ispravi greška na koju je struka, odnosno kritika, ukazivala od samog početka i istovremeno prilika da se autentičnost vizuelnog izraza ova dva umetnika prihvati kao čvrst argument o visokoj vrednosti njihovog stvaralaštva.

Promo/Martin Candir
 

Fabio Čei je u svom govoru naglasio:

- Kao predsednik italijanske Fondacije Busolera Branka, čija misija je da pružimo podršku naučnom istraživanju i kulturi, ponosan sam na to što smo prošle godine po prvi put u Italiji, u kući „Art Brut“, uspeli da predstavimo tako izuzetne umetnike, koje podržavamo i kojima smo bili domaćini u namenskoj građevini iz 17. veka. Bila je to izložba nastala zahvaljujući važnom sporazumu o partnerstvu sa MNMU i zajedničkim namerama, kao i jedinstvenom vizijom koju delimo sa direktorkom Ivanom Bašičević Antić, te podjednakim interesovanjem za Savu Sekulića i Iliju Bašičevića Bosilja.

Promo/Martin Candir
 

Višestruko važan događaj

Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine, prisutnima se obratila rečima:

- Večerašnji događaj višestruko je važan za kulturnu scenu Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Na prvom mestu, zato što će publika moći da vidi dela stvaralaca čiji rad je obeležio čitavu jednu umetničku epohu na ovim prostorima. Od ne manje važnosti je činjenica da je ova izložba najslikovitiji primer odlične međunarodne saradnje u oblasti kulture i ujedno još jedan pokazatelj koliko ona zbližava narode i pojedince.

Promo/Martin Candir
 

Maja Gojković je dodala da joj je izuzetno drago što su na otvaranju bili i  predstavnici Republike Italije, i što je umetnost slikara Save Sekulića i Ilije Bašičevića Bosilja još jednom povezala naše dve države.

- Verujem da nam tek predstoje brojni zajednički projekti, ne samo u kulturi, već i u privredi, turizmu, sportu i drugim oblastima, koji će još snažnije učvrstiti veze među našim narodima -zaključila je Maja Gojković.

Tanja/VLADA AP VOJVODINE/Andrej Pap
 

Sekulićeva dela prvi put u Novom Sadu

Na ovoj izložbi predstavljeno je 70 radova Ilije Bosilja i Save Sekulića iz muzejskih kolekcija, zbirke MNMU iz Beograda i Muzeja Ilijanum iz Šida. Izložbu prate dva dokumentarna filma. Film o Iliji Bosilju delo je reditelja Žike Mitrovića nastalo u produkciji Centarfilma, dok film o Savi Sekuliću potpisuje Slobodan Pešić i nudi i segmente razgovora sa samim umetnikom.

Promo/Sava Sekulić/Galerija Matice srpske
 

Dela Ilije Bosilja poslednji put su bila prikazana u Novom Sadu na izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1995. godine, dok je delima Save Sekulića ovo prvo prikazivanje u Novom Sadu. Izložba će biti otvorena do 1. septembra 2024. godine.

Promo/Ilija Bosilj/Galerija Matice srpske
 

Ovu postavku dopunjuje dokumentacija među kojom je i pismo Žana Dibifea o Ilijinoj umetnosti, nastalo kada ga je Dibife uvrstio u svoju kolekciju (koja danas čini Collection dell’Art Brut u Lozani). S obzirom na značaj umetničkih opusa koji su izloženi, jer se radi o dva međunarodno najpriznatija autora iz domena sirove umetnosti (raw art), ali i o opusima koji se od samog nastanka kreću na graničnom području savremene i art brut umetnosti, izložba ima i određen teorijsko umetnički aspekat koji doprinosi njenom značaju. 

Promo/Ilija Bosilj/Galerija Matice srpske
 

Izložbu prati i bogat katalog sa tekstovima autorke Barbare Safarove, trenutno jedne od vodećih teoretičara art brut umetnosti u Evropi, koja sprovodi novu interpretaciju opusa Ilije Bosilja, kao i kompletiran pregled opusa Save Sekulića. Dizajn kataloga potpisuje Slavimir Stojanović Futro.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike