Pivnički puč: Neuspeh koji je utemeljio nacističku ideologiju (VIDEO)

08.11.2023

06:56

0

Autor: I. P.

Ključan trenutak u usponu nacizma u Nemačkoj

Pivnički puč: Neuspeh koji je utemeljio nacističku ideologiju (VIDEO)
Copyright Profimedia Wikipedia

Na današnji dan pre tačno sto godina došlo je do pokušaja državnog udara poznatog kao Pivnički puč, koji je izveo Adolf Hitler sa generalom Erihom Ludendorfom. 

Ovaj događaj, pokrenut u pivnici u Minhenu (po čemu je poznat u istoriji), predstavljao je ključan trenutak u usponu nacizma u Nemačkoj.

Adolf Hitler, tada lider Nacional-socijalističke nemačke radničke partije (NSDAP), zajedno sa svojim pristalicama i generalom Ludendorfom pokušao je da izvrši puč protiv Vajmarske republike. Cilj im je bio da preuzmu kontrolu nad vladom Bavarske, a zatim i cele Nemačke.

Međutim, puč je brzo suzbila vlast, a Hitler je uhapšen samo četiri dana kasnije. Osuđen je na pet godina zatvora, ali je već krajem 1924. godine pušten na slobodu u okviru amnestije.

Tokom boravka u zatvoru, Hitler je napisao knjigu „Majn kampf“ (Moja borba), koja će kasnije postati osnovni ideološki tekst nacističkog pokreta. Ova knjiga predstavlja detaljnu izložbu Hitlerovih pogleda na politiku, društvo i njegove planove za budućnost Nemačke, a njen uticaj oseća se i danas.

Wikipedia
 

Pivnički puč bio je prekretnica u Hitlerovoj karijeri i u istoriji Nemačke, jer je, uprkos neuspehu, dao Hitleru nacionalnu pažnju i podstakao njegov dalji politički uspon. 

Ovaj događaj je takođe pokazao slabost Vajmarske republike i političku nestabilnost u Nemačkoj, koja će na kraju dovesti do Hitlerovog dolaska na vlast 1933. godine.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike