Više od 600 Jugoslovenki ućutkano je u logorima: Kako je izgledao ženski Goli otok otkriva film "Šagargur" (FOTO)

25.03.2024

15:30

0

Zašto se ta tišina čuje i danas

Više od 600 Jugoslovenki ućutkano je u logorima: Kako je izgledao ženski Goli otok otkriva film "Šagargur" (FOTO)
Scena iz filma "Šagargur” - Copyright Promo/ Martovski festival dokumentarnog filma

Dokumentarni film “Šagargur” autorke Nataše Nelević, svedočanstvo o političkom i moralnom stradanju žena u vreme IB Rezolucije 1948. godine, međunarodnu premijeru imaće u programu "Regionalna panorama" na 71. Martovskom festivalu.

Promo/ Martovski festival dokumentarnog filma
 

Projekcija je zakazana za četvrtak, 28. mart, od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Sa Golog otoka, mitskog logora-ostrva, na kojem su u vreme najbolnije totalitarne epizode jugoslovenskog socijalizma prevaspitavani nelojalni Jugosloveni, film skreće pogled ka manjem, ženskom logoru na susednom ostrvu Sveti Grgur ili Šagargur, kako glasi lokalni naziv ovog ostrva.

Logorska sećanja

Logorska sećanja Đine Markuš, jedne od logorašica, sačuvana u njenim memorima, susreću se u filmu sa svedočenjima njene nećake Marine i zabrinutim pogledima koje nekoliko mladih crnogorskih umetnica odašilju ka Svetom Grguru.

Njihova osećanja, refleksije i imaginacija udruženo traže odgovor na pitanje kako je više od 600 Jugoslovenki, uglavnom mladih i obrazovanih komunistkinja, ućutkano u logorima i zašto tu tišinu čujemo i danas?

Promo/ Martovski festival dokumentarnog filma
 

O autorki filma

Nataša Nelević rođena je 1961, diplomirala je na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Pozorišna je kritičarka i autorka više knjiga iz oblasti teatrologije, feminističkih teorija i ženskih studija. Objavila je knjigu za decu „Zovu me Čupa“ (2018), zbirku dramskih tekstova „Drame“ (2019) i „Mali roman o blatu“ (2023).

Promo/Duško Miljanić
 

Dobtinica je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (2003) i Nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolji savremeni dramski tekst (2010). Ovo je njen prvi film.

Martovski festival biće održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike