Potresne ispovesti u filmu o mališanima stradalim u bombardovanju Srbije: "A gde je moje dete, ko pominje moje dete?" (FOTO)

22.03.2024

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

"To su bila nečija deca, a ne kolateralna šteta", kaže autorka dokumentarca Biljana Bojković

Potresne ispovesti u filmu o mališanima stradalim u bombardovanju Srbije: "A gde je moje dete, ko pominje moje dete?" (FOTO)
Copyright Promo/RTS

Dokumentarni film “Nečija deca” posvećen je najmlađim žrtvama NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine. Tokom 78 dana, stradalo je oko 126-oro dece srpske, albanske i romske nacionalnosti. 

Promo/RTS
 

- Za te najmlađe žrtve, NATO zvaničnici su imali različita objašnjenja i opravdanja. Najčešća je bila konstatacija da su oni kolateralna šteta. To su bila nečija deca, a ne kolateralna šteta - kaže autorka filma, dugogodišnja novinarka RTS-a, Biljana Bojković. 

Promo/RTS
 

Pripremajući prošle godine TV reportažu o godišnjici NATO agresije, odlučila je da najmlađim žrtvama NATO bombardovanja posveti dokumentarac.

Zaboravili smo ih

- Shvatila sam da se o njima jako malo zna. Razgovarala sam sa nekoliko roditelja stradale dece i dodatno osvestila koliko te porodice, uz nenadoknadiv gubitak, dodatno boli i utisak da najmlađe žrtve bombardovanja samo njihove porodice pamte i spominju, a da smo ih mi kao društvo nekako zaboravili. Ono što me je najintenzivnije podstaklo da napravim ovaj film, je rečenica jedne od majki: “A gde je moje dete, ko pominje moje dete?"

Promo/RTS
 

Film “Nečija deca” sniman je u Varvarinu, Novom Pazaru, Surdulici, Vladičinom Hanu, Grdelici i Murinu u Crnoj Gori. U filmu govore roditelji, braća, sestre i prijatelji stradale dece, kao i naši najeminientniji istoričari i analitičari.

Promo/RTS
 

Ovo ostvarenje je realizovano u produkciji Informativnog programa Radio-televizije Srbije, a premijerno će biti prikazano u nedelju, 24. marta, u 22 časa na Prvom programu RTS-a.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike