Snima se film o pokušaju ubistva Salmana Ruždija: Od venčanja do 15 uboda nožem (FOTO)

06.06.2024

13:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ostvarenje će pratiti oporavak slavnog pisca, pri čemu će biti objavljeni i dosad neprikazani snimci koje je napravila njegova supruga

Snima se film o pokušaju ubistva Salmana Ruždija: Od venčanja do 15 uboda nožem (FOTO)
Salman Ruždi - Copyright Profimedia

Poznati američki dokumentarista Aleks Gibni uskoro će početi snimanje filma o Salmanu Ruždiju.

Dokumentarac “Knife” (Nož) baviće se pokušajem ubistva književnika, koji se dogodio 2022. godine i njegovom psihičkom oporavku nakon toga.

Profimedia
 

Film je zasnovan na Ruždijevim memoarima, objavljenim u aprilu, u kojima bliže govori o napadu nožem koji se dogodio dok je govorio na jednom skupu tokom leta 2022. u okolini Njujorka.

Njega je 15 puta izbo 24-godišnji Hadi Matar iz Nju Džerzija. Pisac je, srećom, preživeo, ali je na jednom oku izgubio vid i jedna ruka mu je onesposobljena.

Profimedia
 

Neobjavljeni snimci i oporavak

Kako prenose američki mediji, film će pratiti i Ruždijev oporavak, pri čemu će biti objavljeni i dosad neprikazani snimci koje je napravila njegova supruga Rejčel Eliza Grifits. Priča će upravo i početi od njihovog venčanja, koje se dogodilo 11 meseci pre napada.

Profimedia
 

Da bi na adekvatan način prikazao Salmanov život, Gibni će koristiti sirove, intimne snimke, filmske isečke, odlomke iz Ruždijevih knjiga, nove intervjue i arhivske slike, koje će uključivati fetvu koju je ajatolah Homeini bacio na pisca zbog „Satanskih stihova“ 1989. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike