Entoni Hopkins u potresnoj istinitoj priči o čoveku koji je od sigurne smrti u logorima spasao preko 600 dece (FOTO/VIDEO)

11.09.2023

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U filmu "Jedan život" glumac igra ser Nikolasa Vintona, prozvanog "britanski Šindler"

Entoni Hopkins u potresnoj istinitoj priči o čoveku koji je od sigurne smrti u logorima spasao preko 600 dece (FOTO/VIDEO)
Entoni Hopkins - Copyright Profimedia

Očekuje se da će slavni glumac Entoni Hopkins pojaviti na crvenom tepihu filmskog festivala u Torontu, koji se trenutno održava, na premijeri svog najnovijeg filma, drame o Holokaustu, pod nazivom "Jedan život" u kojoj igraju i Džoni Flin i Helena Bonam Karter.

U ovom filmu Hopkins igra ser Nikolasa Vintona, prozvanog "britanski Šindler" jer je spasao 669 dece u Čehoslovačkoj od nacista 1939. godine tokom Drugog svetskog rata. 

Profimedia
 

Samo jedan voz nije krenuo

Rođen u Londonu 1909. godine od roditelja nemačkog jevrejskog porekla, Vinton je odgajan kao hrišćanin. Bio je 29-godišnji službenik na Londonskoj berzi kada ga je prijatelj kontaktirao i rekao mu da otkaže skijaški odmor koji su planirali krajem 1938. i da umesto toga otputuje u Čehoslovačku. Užasnut tretmanom Jevreja pod nacističkom okupacijom, krenuo je u organizovanje osam evakuacija ugrožene dece u vozu češkog Kindertransporta.

Oglasio se u novinama za hraniteljske domove, organizovao boravišne dozvole od imigracione kancelarije u Velikoj Britaniji i ubedio Nemce da puste decu. Preko Britanskog komiteta za izbeglice iz Čehoslovačke (BCRC) radio je danonoćno kako bi pronašao britanske porodice spremne da ulože tada veliku sumu od 50 funti i pristanu da brinu o deci do njihove sedamnaeste godine.

Profimedia
 

U mesecima pre izbijanja Drugog svetskog rata, osam vozova je prevozilo decu kroz Nemačku u Britaniju. Ser Nikolas je najviše žalio što je poslednji voz od 250 dece, koji je trebalo da krene početkom septembra 1939. godine, sprečen da pođe kada je napadnuta Poljska. Veruje se da su svi poginuli zajedno sa 1,1 milion čeških Jevreja u Aušvicu. 

Iako je mnogo više dece spaseno iz Berlina i Beča, Vinton je radio gotovo sam. Ono što je Nikolas Vinton bio u Britaniji, to je u Jugoslaviji bila Diana Budisavljević, koja je tokom Drugog svetskog rata takođe spasla mnogu decu od smrti i koncentracionih logora.

Profimedia
 

Tajna stare aktovke

Vinton je pola veka ćutao o svojim podvizima - tajna njegovih nesebičnih napora je bila neotkrivena sve do 1988. godine kada je supruga Grete na tavanu pronašla staru aktovku u kojoj se nalazio spomenar i u njemu spiskovi dece, imena njihovih roditelja i porodica kojima je dao dom.

Film "Jedan život" ponovo će stvoriti nezaboravne scene kada je Ester Rancen spojila Nikolasa sa nekim od izbeglica čije je živote spasao, u scenama punim suza tokom emisije ​​"To je život" iz 1988. godine. Nikolas nije znao da publiku čine deca ili unuci ljudi koje je on spasao, a koji su uglavnom bila jevrejska deca.

Nikolas Vinton Profimedia
 

Godine 2003. Nikolas je dobio nagradu "Ponos Britanije" za životno delo i tokom života je prikupio više od milion funti. Primajući nagradu, ponizno je rekao: "Da biste izvršili dobro delo, morate imati priliku - a ja sam je na sreću imao"

Preminuo je 2015. u 106. godini života.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike