Umetnik, radnik i neumorni borac na strani potlačenih: Život i delo Đorđa Andrejevića Kuna na impresivnoj izložbi (FOTO)

06.06.2024

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Njegovo ime predstavlja glavnu odrednicu u istoriji jugoslovenske umetnosti 20. veka koje najčešće direktno referiše na pojam borbeni realizam

Umetnik, radnik i neumorni borac na strani potlačenih: Život i delo Đorđa Andrejevića Kuna na impresivnoj izložbi (FOTO)
Copyright Promo/UZZPRO-Palata Srbija

Izložba "Kun: umetnik - radnik - borac" u organizaciji Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu i Muzejom Jugoslavije, priređena povodom obeležavanja sto dvadeset godina od rođenja ovog značajnog umetnika i revolucionara, profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i akademika, otvara se u utorak 11. juna u 19 časova, u Galeriji SANU.

Autorke izložbe su mr Mišela Blanuša, dr Vida Knežević i Ana Panić, a kustoskinja je dr Katarina Živanović. Postavka će biti otvorena do 8. septembra.

Promo/Galerija SANU
 

Koristeći se savremenim kustoskim politikama izlaganja, autorski tim je koncept retrospektivne izložbe Đorđa Andrejevića Kuna osmislio kao kontinuirani dijalog mnoštva artefakata iz bogate umetnikove zaostavštine, od ulja na platnu velikog formata, preko nezaobilaznih grafičkih mapa, velikog broja crteža i ilustracija, predmeta iz domena primenjenih umetnosti, te arhivskog materijala i muzejskih predmeta.

Šest tematskih celina

Interdisciplinarnim promišljanjem aktuelnih tema koje se povezuju s različitim Kunovim stvaralačkim fazama, od međuratnog, ratnog i posleratnog perioda, izložba nudi novo čitanje celokupnog umetnikovog opusa. Polazeći od kompleksne prezentacije i različitih nivoa sagledavanja značaja ličnosti i umetnosti Đorđa Andrejevića Kuna, izložba je osmišljena kroz šest temetskih celina: Kun: umetnik - radnik - borac, Borba umetnika za bolje uslove rada, Krvavo zlato: angažovani roman u slikama, Španija: u rovovima antifašističke borbe, Progon - ilegala - partizanska borba, Socijalistička izgradnja.

Promo/Muzej savremene umetnosti
 

Ime Đorđa Andrejevića Kuna predstavlja glavnu odrednicu u istoriji jugoslovenske umetnosti 20. veka koje najčešće direktno referiše na pojam borbeni realizam - umetnosti koja je bila tesno povezana sa angažovanim, emancipatorskim društveno-političkim događajima tokom prošlog veka. Kun je umetnik koji je čitav svoj život posvetio socijalističkoj revoluciji, on je radnik koji je umetničko dleto i kičicu upregao u borbi za bolje sutra, te neumorni borac na strani potlačenih.

Preko 50 umetničkih dela

Konačno, Kun je umetnik koji nam otvara mogućnost da njegovu umetničku praksu, iz savremenog ugla, posmatramo kao sklop (istorijskih) društvenih odnosa, te kao niz događaja koji nam pružaju horizont obnavljanja nemogućeg. Na izložbi su predstavljeni i radovi savremenih umetnika Hristine Ivanoske, Dejana Markovića, umetničkog dua Doplgenger i Kontekst kolektiva koji direktno referišu na koji način je Kun danas upisan u kolektivno sećanje savremenog društva, te u kojoj meri je njegov uticaj prisutan u aktuelnim umetničkim praksama.

Promo/Narodni muzej Šumadije
 

Publika će na izložbi imati priliku da vidi preko 50 Kunovih umetničkih dela u svim medijima, lične predmete i obiman fotodokumentarni materijal, kao i dela drugih umetnika koji su uticali na Kuna, ali i muzejske predmete i bibliotečku građu iz Muzeja savremene umetnosti, Muzeja Jugoslavije, Srpske akademije nauka i umetnosti, Uprave za zajedničke poslove republičkih organa - Palata Srbija, Ministarstva spoljnih poslova, Vojnog muzeja, Narodnog muzeja Šumadije i mnogih drugih ustanova kulture.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike