Tamo gde snovi počinju: Dadov u novom ruhu (FOTO)

15.03.2023

16:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Prva predstava koja će biti odigrana u obnovljenoj zgradi je „Izbiračica“

Tamo gde snovi počinju: Dadov u novom ruhu (FOTO)
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Rekonstruisana zgrada Omladinskog pozorišta Dadov danas je svečano otvorena, a u tehnički savremeno opremljenoj dvorani večeras će biti izvedena prva predstava "Izbiračica".

Obraćajući se zvanicama u ispunjenoj dvorani Dadova, gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je istakla da je ovo "poseban dan za kulturu Beograda".

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Mihailović Vacić je podsetila da je uloženo 220 miliona dinara u rekonstrukciju "pozorišta koje je simbol Beograda". Prema njenim rečima, Dadov je, od osnivanja 1958. godine, dao priliku mnogim glumcima, i sada treba da radi na afrimaciji i edukaciji novih talenata.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Emocija koju bi mogli da izvozimo

Reditelj i član Upravnog odbora Darijan Mihajlović se prisetio da je pre 30 godina stupio na scenu Dadova, i podsetio je na reči teatrologa Jovana Ćirilova (1931-2014) da je Dadov bio "stub repertoara svakog beogradskog pozorišta".

Mihajlović je ocenio da ovo pozorište odlikuje "emocija, koju bi mogli da izvozimo kada bi mogli da je pakujemo", a "Izbiračica" je izabrana za otvaranje, jer je su "počeci Dadova vezani za tu predstavu".

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Među zvanicama na svečanosti bila je prisutna jedna od glumica nekadašnje "Izbiračice" Svetlana Ceca Bojković, kao i brojne ličnosti iz kulturnog života poput glumca Tihomira Stanića i muzičara Braće Teofilović.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Pitali su me ko je sve bio u Dadovu. Lakše bi mi bilo da kažem ko nije bio - istakao je Mihajlović, koji je podsetio da su osnivači pozorišta bili Mihajlo Tošić, Zoran Ratković, Jovan Ristić i Momčilo Baljak.

Svi koji su zdušno čekali novi Dadov

Istakavši da je teško reći ko nije pomogao rekonstrukciju, Mihajlović je pomenuo Grad Beograd, državu Srbiju, Beograđane, publiku, roditelje i "sve koji su zdušno čekali novi Dadov".

Na svečanosti je prikazan kratki dokumentarni film o istorijatu pozorišta "Tamo gde snovi počinju", predstavljene su tehničke mogućnosti sale, a na njenom ulazu je postavljena izložba fotografija Predraga Mitića "Nekad i sad" o toku rekonstrukcije 2022. i 2023. godine.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kako je najavljeno, 264. premijera Dadova, komedija "Izbiračica", po tekstu Koste Trifkovića (1843-1875) i u režiji Mihajlovića, biće izvedena na sceni pozorišta večeras u 20 časova, povodom 65 godina postojanja i svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade.

"Izbiračica" je prvi put postavljena u Dadovu 1965. godine, a u novoj verziji predstave igraju, sa alternacijama, Mia Marinković, Sara Vuksanović, Andrija Žuža, Mateja Mergl, Nikola Brun, Nemanja Stefanović, Mihajlo Gajić, Anastasija Halas i drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike