Neobična priča o zecu i psu koji se stalno svađaju do trenutka kada se desi nešto neverovatno: Nova premijera u pozorištu "Pinokio" (FOTO)

03.06.2024

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Komad je namenjen najmlađima i postavljen je na minimalističkoj sceni sa drvenim lutkama i rekvizitima

Neobična priča o zecu i psu koji se stalno svađaju do trenutka kada se desi nešto neverovatno: Nova premijera u pozorištu "Pinokio" (FOTO)
Copyright Promo/Vojislav Savić

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu, 5. juna, u 20 časova održati premijeru predstave "Zec i pas", u režiji Silvana Omerzua. Repriza je zakazana za subotu, 8. jun u 12 časova.

Ideja za priču „Zec i pas“ nastala je iz jedne od najpoznatijih i najkraćih slovenačkih narodnih priča, a tekst je napisao Saša Eržen. Reditelj i kreator lutaka i scenografije je Silvan Omerzu, a muziku za predstavu je komponovao Vasko Atanasovski. Komad ima dve podele. Prvu  čine Nela Nikolić i Lako Nikolić, a drugu Anita Branković i Đorđe Kreća.

Promo/Vojislav Savić
 

- Predstava „Zec i Pas“ govori o tome da istina ima mnogo strana i da se u svakoj krije zanimljiva priča. Zasnovana je na prefinjenoj likovnosti i duhovitom tekstu. Namenjena je najmlađima, a postavljena je na minimalističkoj sceni sa drvenim lutkama i rekvizitima.

Promo/Vojislav Savić
 

Prijateljstvo koje procveta ispod drveta

U priči, zec i pas su komšije koji se neprestano prepiru, upoređuju i nadmeću jedan sa drugim. Zec priča priču i o tome zašto pas juri za njim, iz svog ugla, a njegova priča je potpuno drugačija od pseće. Drugačije su i inače. Pas nosi patike, zec cipele. Zec voli šargarepu, pas voli kobasice. Jedan bolje čuje, drugi bolje miriše. Ali imaju i nešto zajedničko - obojica vole da trče, jure i igraju se.

Promo/Vojislav Savić
 

Između njihovih kuća raste drvo. Zec kaže da je njegovo, a pas tvrdi da je njegovo. Kada shvate da bi njihov pokušaj prisvajanja ili čak nasilne podele drveta bio poguban za mnoge životinje koje žive u sigurnom zaklonu debla i krošnje, shvataju da neke stvari u prirodi ne mogu biti posedovane jer pripadaju svima. Na kraju, pas i zec imaju trku za drvo i tako saznajemo ko je zaista brži. Rezultat utakmice je iznenađujući – prijateljstvo neočekivano procveta ispod drveta. Tako dolazimo i do pouke ove priče, da stvari koje volimo  delimo sa našim prijateljima - otkriva Silvan Omerzu, reditelj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike