Pronađena Mikelanđelova slika za koju se više od sto godina verovalo da je izgubljena: Zbog jedne stvari je posebna

15.05.2024

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Istraživači su istakli da je Hrist naslikan bez brade, isto kao na fresci u Sikstinskoj kapeli, a likovi su nepotpuni ili se čine skicirani

Pronađena Mikelanđelova slika za koju se više od sto godina verovalo da je izgubljena: Zbog jedne stvari je posebna
Mikelanđelo Buonaroti - Copyright Profimedia

U Ženevi je pronađeno jedino ulje na platnu koje je izradio Mikelanđelo, a radi se o manjoj verziji ''Strašnog suda'' koji se može videti u Sikstinskoj kapeli, saopštio je Amel Olivares, specijalista renesansne umetnosti.

Ženevski ''Strašni sud'' je Olivares proučavao osam godina, zajedno sa konzervatorom Hoseom Manuelom del Rio Karaskom, pre nego što su došli do zaključka da delo pripada Mikelanđelu.

Profimedia
 

Na slici i lice umetnika

Ova slika smatrala se izgubljenom više od 100 godina, a istraživači misle da ju je umetnik dao na poklon slikaru Alesandru Aloriju, kojem je služila kao inspiracija za oltarske slike u firentinskoj bazilici Santisima anuncijata.

Na slici se može videti Hrist, kao i druge figure sa ''Suda'' u Sikstinskoj kapeli, dok su dimenzije 96,52 sa 81,28 centimentara, prenosi Ansa. Smatra se da je jedno od lica na slici Mikelanđelovo, ali je predstavljeno mlađe od onoga što je istoričarima umetnosti poznato.

Profimedia
 

Istraživači su istakli da je Hrist naslikan bez brade, isto kao na fresci u Sikstinskoj kapeli, a likovi su nepotpuni ili se čine skicirani. Kako tvrdi Olivares, ovo delo ukazuje da je tehniku ulja na platnu Mikelanđelo naučio od slikara Sebastijana del Pjomba.

Profimedia
 

Detaljan opis ženevskog ''Strašnog suda'' je pronađen je u Državnom arhivu u Firenci 1792. godine, u dokumentima koji se odnose na popis nameštaja i umetničkih dela u vlasništvu firentinskog markiza Donata Guadanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike