Isus sa trnovom krunom pre raspeća: Remek-delo slavnog Karavađa biće izloženo u Muzeju Prado u Madridu (FOTO)

07.05.2024

09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti

Isus sa trnovom krunom pre raspeća: Remek-delo slavnog Karavađa biće izloženo u Muzeju Prado u Madridu (FOTO)
Copyright Profimedia

Novi vlasnik slike "Ecce Homo" italijanskog baroknog majstora Karavađa ustupio je ovo delo na privremenu pozajmicu Nacionalnom muzeju Prado u Madridu, gde će slika biti izložena od 28. maja do oktobra 2024. godine.

Ovo remek-delo proglašeno je 2021. godine za dobro od kulturnog značaja, što je sprečilo njegov odlazak iz Španije, prenosi agencija EFE. Kako je saopštio Muzej Prado, platno će biti izloženo u posebnoj pojedinačnoj instalaciji. 

Tanjug/Prado Museum, via AP
 

Jedno od najvrednijih dela starih majstora

Slika "Ecce Homo", koja datira iz perioda između 1605. i 1609. godine, povučena je sa aukcije u Madridu 2021. nakon što su zvaničnici Muzeja Prado rekli da postoji "dovoljno stilskih i dokumentarnih dokaza" koji sugerišu da je reč o originalnom Karavađu. Komercijalna galerija Colnagi sa sedištem u Londonu i Njujorku naknadno je nadgledala autentifikaciju i opsežnu restauraciju dela.

- Od kada je Muzej Prado obavestio špansko Ministarstvo kulture o važnosti slike kada se ponovo pojavila u aukcijskoj kući Ansorena u aprilu 2021., delo je pod starateljstvom umetničke galerije Colnagi, u saradnji sa Filipom Benapijem (Benappi Fine Art) i Andrea Lullo (Lullo Pampoulides)", navodi se u saopštenju.

Aukcijsku kuća Ansorena ponudila je sliku za koju se u tom trenutku verovalo da je naslikao učenik španskog slikara iz 17. veka, Hosea de Ribere, sa orijentacionom cenom od 1.500 evra.

Tanjug/Prado Museum, via AP
 

"Od svog pojavljivanja na ovoj aukciji pre tri godine, 'Ecce Homo' predstavlja jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti, a postignut je konsenzus bez presedana u pogledu njegove autentičnosti", saopštio je muzej.

Poreklo slike detaljno su dokumentovali Prado i galerija Colnagi. Smatra se da je "Ecce Homo" bila deo privatne kolekcije Filipa IV od Španije 1664. godine, a kasnije se pominje da je bila izložena u stanu njegovog sina, Karla II, od 1701. do 1702. godine.

"Ecce Homo" prikazuje Isusa sa trnovom krunom na glavi pre njegovog raspeća i predstavlja jedno od oko 60 poznatih Karavađovih dela i stoga jedno od najvrednijih dela starih majstora u svetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike