Otkrivena još jedna tajna Mikelanđelovog „Stvaranja Adama“: Šta simbolizuje dodir prstiju? (FOTO)

17.04.2023

19:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Vremenom je ovo remek-delo postalo jedna od najpoznatijih slika u istoriji svetskog slikarstva

Otkrivena još jedna tajna Mikelanđelovog „Stvaranja Adama“: Šta simbolizuje  dodir prstiju? (FOTO)
Stvaranje Adama - Copyright Profimedia

Godine 1508. Mikelanđelo Buonaroti je tek prešao tridesetu. Nije imao iskustva u fresko slikarstvu, ali je po zahtevu pape Julija II morao da oslika 600 kvadratnih metara tavanice, visoke 18 metara.

Kada je napokon 1512. godine završio sa oslikavanjem, svako ko bi se našao ispod svoda Sikstinske kapele je ostajao bez daha.

Profimedia
 

U centru kompozicije se našlo devet scena iz Knjige postanja: stvaranje neba i zemlje, Adam i Eva, priča o Noju. Ali i freska „Stvaranje Adama“, na kojoj Bog pokušava da dodirne ruku čoveka.

Vremenom je ovo remek-delo postalo jedna od najpoznatijih slika u istoriji svetskog slikarstva.

Večiti jaz između božanskog i ljudskog

Na njoj je vidljiv Bog koji pruža svoju ruku, nošen anđelima, dok se iza njegovih leđa nalaze nage figure, od kojih je jedna, po mišljenju mnogih istoričara umetnosti, Eva. U suprotnosti sa njihovim radoznalim pogledima, nalazi se Adam, koji leži na Zemlji i deluje kao da jedva pruža ruku kako bi primio "iskru života" od Boga.

Profimedia
 

Iako osnovni deo kompozicije čine Bog sa jedne strane i Zemlja sa Adamom sa druge, između njih je plavo nebo na kom se nalaze ruke. U stvari, to je tačka na kojoj se spajaju dve energije i ona predstavlja deo u kom na simboličan način stoji Očeva ljubav i večiti jaz između božanskog i ljudskog, navodi nationalgeographic.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike