Nenad Jezdić dobitnik velikog priznanja: "Knjiga o Milutinu" najbolja monodrama

15.10.2022

12:00

0

"Njegova gluma je živa, precizna, nadahnuta, uzbudljiva i istinita", tvrdi žiri

Nenad Jezdić dobitnik velikog priznanja: "Knjiga o Milutinu" najbolja monodrama
Nenad Jezdić u predstavi "Knjiga o Milutinu" - Copyright Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić

Istaknuti glumac Nenad Jezdić osvojio je Zlatnu kolajnu „Maja Dimitrijević'' za najbolju monodramu, prema odluci stručnog žirija, za predstavu „Knjiga o Milutinu - Knjiga prva” po tekstu Danka Popovića, u režiji Egona Savina i produkciji Zvezdara teatra.

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada u petak veče je svečano završen 47. Festival monodrame i pantomime.

Međunarodni festival okupio je umetnike iz Tunisa, Hrvatske i Srbije od 11. do 14. oktobra, koji su na večernjoj sceni Pozorišta lutaka Pinokio na Novom Beogradu prikazali predstave u formi monodrame i pantomime.

Promo / Zvezdara teatar / Jakov Simović
 

- Nenad Jezdić je vladao odličnom glumačkom tehnikom, igrajući živo, precizno, nadahnuto, uzbudljivo i istinito... Birajući pažljivo scenske znakove, te izražajna sredstva u dobroj, otvorenoj i dinamičnoj komunikaciji sa publikom kao ravnopravnim partnerom, ostvario je maksimalan rezultat - naveli su u obrazloženju članovi žirija.

Ove godine članovi žirija su: Dragan Petrović Pele (dramski umetnik - glumac, profesor na FDU i predsednik žirija), Slobodan Beštić (glumac i pobednik Festivala monodrame i pantomime 2021. godine) i Irena Šarović (koreograf i dramaturg).

Stručni žiri je naveo da kriterijum po kome je odlučivao ko je najbolji na Festivalu monodrame i pantomime, shvaćen je kao ukupni zbir odabranih, glumačkih izražajnih sredstava, glumačke tehnike, individualnog estetskog i etičkog kriterijuma, glumačke veštine, iskustva čulnog i emocionalnog sveta.

Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić
 

Sa tim u vezi, žiri nije zanemario sve izazove u prevladavanju specifičnih ograničenja koja prate formu ovih pozorišnih vrsta (monodrama i neverbalni teatar) pri oblikovanju žive scenske jedinstvene celine.

Zlatna kolajna za pantomimu stručni žiri dodelio je Isidori Stanišić za predstavu „Afterlife Party with Evergreen Eve“, i naglasio da je “Isidorina ekspresija svedena spolja, a veoma izražajna i moćna iznutra”.

Promo / Zvezdara teatar / Nikola Vukelić
 

- Bogatstvom emotivnog spektra, ubedljivošću u izvedbi, dokazuje snažan i originalan talenat ne samo u telesnom izrazu, nego i u koreografskoj hrabrosti i maštovitosti' -zaključio je stručni žiri.

Pored nagrade koju je dodelio žiri, završne večeri festivala uručena je i nagrada publike - Zlatna kolajna „Siniša Dašić“ Aleksandri Arizanović za predstavu „Vrpca".

Mateja Stanisavljevic/ATAImages
 

Publika festivala je gledala predstave - „Neodustajanje'' Marije Medenice, "Storyleš...blead" Abdelrahmana Šerifa (Tunis), „Nenapisana pisma'' u izvođenju Vanje Milačić, „Vrpca" Aleksandre Arizanović, "Afterlife Party with Evergreen Eve" Isidore Stanišić, „Ja sam dama" Ivane Ðove Župe (Hrvatska) i „Knjiga o Milutinu" u izvođenju Nenada Jezdića (Zvezdara teatar).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike