Jubilej predstave "Derviš i smrt" u Narodnom pozorištu: 15 godina igranja tragične priče Meše Selimovića (FOTO)

22.12.2023

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj komad je do sada pogledalo 75.000 gledalaca

Jubilej predstave "Derviš i smrt" u Narodnom pozorištu: 15 godina igranja tragične priče Meše Selimovića (FOTO)
Copyright Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Predstava „Derviš i smrt“, prema istoimenom romanu Meše Selimovića, po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, u adaptaciji i režiji Egona Savina, obeležiće 26. decembra u 19:30, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta značajan jubilej - petnaest godina od premijere.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Za razliku od romana, u kojem se radnja dešava tokom perioda osmanlijske vladavine, u ovoj postavci odvija se u mnogo bližoj prošlosti. Reč je o pedesetim godinama prošlog veka, odnosno o vremenu kada je uhapšen i streljan Mešin brat Šefkija Selimović zbog nameštaja koji je uzeo iz „zaplenjene neprijateljske imovine“, kako bi opremio svoj stan koji je u toku rata potpuno opljačkan. Upravo ta njegova besmislena smrt poslužila je Meši Selimoviću kao lajtmotiv da napiše priču o bratskoj odanosti i čovekovoj iluziji da je religijskom dogmom, u svetu sa represivnim mehanizmom vlasti, moguće odbraniti istinu.

Izmeštanjem radnje u ne tako daleku prošlost, Savin je postavio jednu angažovanu, političku predstavu koja oštrim tonom priča o posleratnom periodu Brozove Jugoslavije u kojoj su, kao centralne figure, bitisali razni „partijski drugovi“ koji su, zahvaljujući svojoj trenutnoj moći, bili u situaciji da olako odlučuju o životima pojedinca.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Za uspeh zaslužan glavni glumac

- Bilo je veliko zadovoljstvo raditi tu predstavu. To je bio jedan kompleksan rediteljski postupak. Sličan sam imao u „Mletačkom trgovcu“, reč je o potpunoj promeni konteksta, ali takvoj da nigde ne narušim strukturu dela i da ispričam priču gde će tipologija i likovi ostati to što i jesu, kao u Mešinom romanu - kaže Egon Savin i dodaje:

- Za uspeh „Derviša“ nesumnjivo je zaslužan i Nikola Ristanovski koji je lik Ahmeda Nurudina napravio potpuno neočekivano. Uspeo je da sa njim ostvari potpunu identifikaciju. Neverovatno je s koliko uverljivosti igra te psihološke situacije u kojima se našao Ahmed. Bio je to divan proces, rađen sa ogromnom strašću i ljubavlju. Te dugovečne predstave, a imao sam ih više tokom svoje karijere koje su izvođene i po nekoliko stotina puta, čovek, nekako, može da oseti još u fazi proba - zbog kompaktnosti ansambla, posvećenosti poslu i neke vrste strasti koju sve vreme, tokom procesa rada, ima cela ekipa. Ceo život sam se trudio da pravim predstave koje su, naravno, umetnički vredne, a koje publika želi da gleda više puta. To je moj ideal u pozorištu i njemu stremim.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

U premijernoj podeli bili su Nikola Ristanovski (Ahmed Nurudin), Nenad Stojmenović (Mula Jusuf), Aleksandar Đurica (Begunac-nepoznati), Ljubomir Bandović (Hasan Dželebdžija), Nataša Ninković (Kadinica), Boris Pingović (Muselim), Zoran Ćosić (Uhoda), Slobodan Beštić (Kadija), Marko Nikolić (Hadži Sinanudin), Nebojša Kundačina (Tamničar), Tanasije Uzunović (Kara Zaim), Darko Tomović (Miralaj Osman Beg), Miodrag Krivokapić (Sekretar), Marko Janketić (Mladić), Igor Ilić (Derviš) i Željko Grozdanović (Derviš).

75.000 gledalaca

U prethodnih petnaest godina, na matičnoj sceni i brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu (Požarevac, Kragujevac, Novi Sad, Užice, Zenica, Maribor, Kopar, Rijeka, Pula, Podgorica, Skoplje, Budimpešta, Beč...) komad je videlo oko 75. 000 gledalaca.

Osim publike, reči hvale za predstavu „Derviš i smrt“, ovenčanu sa oko dvadesetak prestižnih nagrada koje su dodeljene predstavi, reditelju Egonu Savinu, Ljubomiru Bandoviću, a najviše tumaču naslovne uloge Nikoli Ristanovskom (među kojima su i „Raša Plaović“ i Sterijina nagrada za glumu) nisu štedeli ni kritičari.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Glumačka podela jubilarnog izvođenja

Željko Jovanović je, između ostalog, ocenio da je ovo predstava „koja će ući u anale našeg teatra po svojoj preciznosti, rediteljskoj inventivnosti i glumačkim kreacijama, kao što je uloga Ahmeda Nurudina Nikole Ristanovskog”, dok njegov kolega Vladimir Stamenković smatra da je „Derviš i smrt“ izvanredan komad u kojem su „sve komponente - gluma, scenografija, osvetljenje i muzika plodotvorno usaglašene”.

Predstava je premijerno odigrana 27. decembra 2008. godine i do sada je imala ukupno 132 izvođenja.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

Na jubilarnom izvođenju u podeli će biti Nikola Ristanovski, Nenad Stojmenović, Aleksandar Đurica, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Boris Pingović, Zoran Ćosić, Slobodan Beštić, Branko Jerinić, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Darko Tomović, Bojan Krivokapić, Amar Ćorović i Miloš Lalović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike