Misteriozno otkriće u Pompeji: Na fresci staroj dve hiljade godine jedna neverovatna sličnost (FOTO/VIDEO)

01.07.2023

13:00

0

Arheolozi i dalje dolaze do novih saznanja a najnovije nam možda otkriva tajnu savremenog života

Misteriozno otkriće u Pompeji: Na fresci staroj dve hiljade godine jedna neverovatna sličnost  (FOTO/VIDEO)
Arheolozi i dve hiljade godina posle erupcije Vezuva dolaze do novih otkrića - Copyright Profimedia

Erupcija Vezuva u 79. godini nove ere je zauvek uništila život Pompeje ali je lava koja je prekrila ceo ovaj grad i njegove stanovnike, sačuvala svedočanstvo kako se tada živelo.

Arheolozi i dve hiljade godina nakon erupcije dolaze do novih otkrića a najnovije nam možda otkriva tajnu savremenog života.

Profimedia
 

Testo prikazano na fresci staroj 2.000 godina "možda je daleki predak modernog jela", saopštilo je italijansko Ministarstvo kulture.

Naslikana pica na fresci

I zaista kada se malo bolje zagledamo "zakleli bi se" da je to svima omiljena pica. Istina, teško da su je stanovnici Pompeje jeli u današnjem obliku ali ova na slici ima neverovatnu sličnost sa današnjom.

Freska je pronađena u holu kuće pored pekare tokom nedavnih iskopavanja na lokalitetu u južnoj Italiji.

Do otkrića se došlo ove godine tokom novih iskopavanja Regija IKS u centru Pompeje, jednom od devet okruga na koje je antičko nalazište podeljeno.

Zgrada je delimično iskopana u 19. veku pre nego što je kopanje ponovo počelo u januaru ove godine - skoro 2.000 godina od erupcije vulkana koja je progutala grad.

Arheolozi u parku svetske baštine Uneska kažu da je novootkrivena freska koja prikazuje somun, naslikana pored pehara za vino, možda jela sa voćem kao što su nar ili urme, ili začinjena začinima i vrstom pesto sosa.

Kontrast između "štedljivog" obroka i luksuza

Direktor Pompeja Gabrijel Cuhtrigel rekao je da freska pokazuje kontrast između "štedljivog i jednostavnog obroka" i "luksuza srebrnih poslužavnika".

- Kako da onda ne pomislimo na picu, rođenu kao  jelo za siromašne u južnoj Italiji, a koje je sada osvojilo svet i služi se u restoranima sa zvezdicama - rekao je Cuhtrigel.

Profimedia
 

Skeleti tri osobe takođe su pronađeni u blizini peći u radnim prostorijama doma poslednjih nedelja života u Pompeji, dodaje se u saopštenju ministarstva kulture.

 

 

Erupcija Vezuva 79. godine nove ere zatrpala je Pompeje pepelom i zauvek ostavila i grad i ljude "zamrznute" u trenutku nesreće.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike