Mikelanđelov crtež na komadiću požutelog papira prodat na aukciji: Čak 33 puta veći iznos od procenjenog (FOTO)

22.04.2024

14:40

0

Autor: Dejan Ćirić

Veruje se da je nacrtan dok je čuveni umetnik radio na slavnom svodu Sikstinske kapele

Mikelanđelov crtež na komadiću požutelog papira prodat na aukciji: Čak 33 puta veći iznos od procenjenog (FOTO)
Copyright Profimedia

Kvadrat koji je na požutelom papiriću nacrtao renesansni genije Mikelanđelo Buonaroti prodat je za 201.600 dolara, što je 33 puta više od procenjene vrednosti, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Pronađen na poleđini okvira, mali crtež popraćen pismom Mikelanđelovog poslednjeg direktnog potomka prvo se procenjivao na između 6.000 i 8.000 dolara. Aukcijska kuća je objavila da je delo prodato za „33,6 puta veći iznos od najniže procene“, bez otkrivanja bilo kakvih pojedinosti o kupcu.

Profimedia
 

Mali crtež prikazuje mermerni blok sa rečju „simile“, odnosno „slično“ na engleskom. Veruje se da je nacrtan dok je Mikelanđelo radio na slavnom svodu Sikstinske kapele, rekao je stručnjak aukcijske kuće Christie’s agenciji AFP u januaru.

Uz crtež i pismo

Uz crtež je i pismo koje je napisao Kozimo Buonaroti 1836. godine, u kojem nudi delo svog „slavnog pretka Mikelanđela“ ser Džonu Bauringu, kasnije guverneru Hongkonga, čiji se potpis pojavljuje na dnu papira.

Stručnjaci aukcijske kuće pronašli su slovo i dijagram pričvršćene na poleđini drugog crteža koji je desetinama godina bio u privatnoj zbirci. Iako ga nije potpisao Mikelanđelo, naveli su da je istraživanje potvrdilo da je mali crtež delo velikog italijanskog umetnika.

Profimedia
 

Smatra se da je manje od 10 Mikelanđelovih dela u privatnom vlasništvu, a većina se nalazi u muzeju Casa Buonarroti u Firenci, navodi portal Analitika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike