Ljubivoje Ršumović napisao rođendansku pesmu "Politikinom zabavniku": Proslavljen 85. rođendan najpoznatijeg magazina za decu (GALERIJA)

29.02.2024

10:30

0

Dodeljena je i istoimena kniževna nagrada

Ljubivoje Ršumović napisao rođendansku pesmu "Politikinom zabavniku": Proslavljen 85. rođendan najpoznatijeg magazina za decu (GALERIJA)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Otvaranje izložbe povodom jubileja - 85 godina magazina za decu "Politikin zabavnik" i dodela istoimene književne nagrade održani su u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) u Beogradu.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Jednoglasnom odlukom žirija, roman "Daske" autora Uroša Dimitrijevića, dobitnik je 45. književne nagrade "Politikinog zabavnika" za najbolje književno delo za mlade, na srpskom jeziku, objavljeno u prethodnoj godini.

Ozbiljne godine "Politikinog zabavnika"

Glavni i odgovorni urednik "Politikinog zabavnika" Zefirino Grasi rekao je da je list doživeo ozbiljne godine.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Upravnik NBS Vladimir Pištalo istakao je da je lepo što se Dan Narodne biblioteke Srbije i  rođendan "Politikinog zabavnika" poklapaju i otkrio da je najviše voleo da čita čuvenu rubriku "Verovali ili ne" o neverovatnim događajima koji su ga uvek oduševljavali.

Priča o dečaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje

Pesnik i pisac za decu Ljubivoje Ršumović rekao je da se on i njegova porodica druže sa "Zabavnikom" već dosta dugo, kroz generacije i da imaju i retke brojeve lista, nakon čega je pročitao pesmu posvećenu "Politikom zabavniku".

Tanjug/Sava Radovanović
 

Žiri je u obrazloženju nagrade "Politikinog zabavnika" za najbolji roman "Daske" naveo da je to priča o "običnom" književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima i da na prvi pogled nepretenciozno pripovedanje otvara prostore duboke emotivnosti, nepatvorene dečačke naivnosti i osobene otvorenosti svojstvene mladima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike