Jasminka Petrović za 24sedam: Došlo je vreme da se krije rodbina, mesto rođenja i narodnost

16.02.2022

19:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Lično sam zainteresovana za antiratne teme, i smatram da su mirovne poruke važne za decu u formativnim godinama, naročito na „brdovitom Balkanu“, ističe autorka knjige „Leto kada sam naučila da letim“

Jasminka Petrović za 24sedam: Došlo je vreme da se krije rodbina, mesto rođenja i narodnost
Jasmina Petrović - Copyright Jasminka Petrović Promo/Kreativni centar

O filmu „Leto kada sam naučila da letim“ se tokom poslednjih nedelja najviše priča kada je u pitanju sedma umetnost u Srbiji i sa nestrpljenjem se očekuje večerašnja premijera ostvarenja koje se po svemu razlikuje od onoga što u poslednje vreme gledamo u bioskopima. Ovo je, kako je neko rekao, dečji film za odrasle, a sve je krenulo upravo od književnice Jasminke Petrović i njene istoimene knjige, koja je postigla veliki uspeh baš zato jer je i ona, kao i film, drugačija - puna svetlosti, plavetnila i ljubavi. U intervjuu koji radimo neposredno pre nego što će film početi da se prikazuje u celoj Srbiji, dok specijalno izdanje knjige već krasi police knjižara, Jasminka nam otkriva sve tajne ove vanvremenske priče koju vredi i pročitati i pogledati.

Promo/Kreativni centar
 

Pamtite li trenutak kada se rodila ideja za knjigu „Leto kada sam naučila da letim“, na koji način je krenulo njeno stvaranje i šta je obeležilo proces pisanja?

Na književnim susretima deca često započinju različite razgovore. Nekada ih zanimaju sasvim obične, jednostavne stvari, a ponekad vole da se raspričaju o ozbiljnim temama - o porodičnim odnosima, poreklu, prijateljstvu, odrastanju, migrantima, emocijama, svađi, ratnim sukobima, vršnjačkom nasilju, društvenim mrežama, opraštanju...

Moje knjige su uglavnom odgovori na dečja pitanja. Tako je nastao i pomenuti roman, koji je objavljen pre sedam godina. Glavna junakinja je devojčica Sofija koja sa babom odlazi na letovanje na ostrvo Hvar i tamo otkriva sasvim nove detalje o sebi i svojoj porodici. Proces pisanja je bio spor, jer sam svaku verziju proveravala sa test grupama čitalaca, pre nego što sam rukopis poslala izdavaču.

Naziv knjige nosi specifičnu simboliku. Kakav let je u pitanju, kakvu poruku nosi kako sam naslov, tako i kompletna knjiga?

Osim uobičajenih tinejdžerskih problema, Sofija je tog leta doživela i mnoge druge zgode i nezgode. Zahvaljujući podršci bliskih i dragih osoba, ona se upušta u rešavanje tih neočekivanih životnih zadataka, sazreva, širi krila i leti poput Galeba Livingstona. To su ona leta kada deca postaju tinejdžeri.

Jasminka Petrović Promo/Miroslav Mirić/Kreativni centar
 

Koliko je važno da deca nauče da lete i u kom smislu, a sa njima i mi, odrasli?

Pamtim da sam u jednoj TV emisiji čula da postoji vrsta ptice koja čim joj se izlegnu ptići počinje postepeno da ruši gnezdo. Kada ptići ojačaju, gnezda više nema i oni su  prinuđeni da odlete svojim putem. Ovaj primer iz prirode, dobra je simbolika da je proces sazrevanja i odrastanja podjednako važan i za roditelje i za decu.

Po čemu se ovaj roman razlikuje i izdvaja od svih koje ste do sada napisali?

Lično sam zainteresovana za antiratne teme, a smatram da su mirovne poruke važne za decu u formativnim godinama, naročito na „brdovitom Balkanu“. 

Kakve emocije boje ovaj roman i da li je i zbog toga postao toliko uspešan? Šta još mu je dalo posebnost u svakom smislu?

Roman sam pisala za decu između 12 i 14 godina, a nakon objavljivanja sam shvatila da ga čitaju i mlađi i stariji. Deca obično kažu da je knjiga duhovita i da su se smejali dok su je čitali, a odraslima je tužna, pa se neki čak i zaplaču.

Kreativni centar/Miroslav Milić
 

Jeste li nakon objavljivanja romana mogli i da zamislite da će biti pretočen u film, i to film koji režira Raša Andrić, a glavne uloge tumače Žarko Laušević i Olga Odanović? Koliko je to delovalo apstraktno, a kakav je osećaj u ovom momentu, jer će već od sutra „Leto“ moći da pogleda cela Srbija?

Dok pišem usredsređena sam na junake i njihove događaje, a nakon objavljivanja knjigu prepuštam čitaocima. Ne razmišljam mnogo unapred, jer sam uvidela da svaka knjiga ima svoj put. Neka se „odmah nametne“, a neka je „stidljiva i povučena“ i potrebno je vreme da bude primećena. Za roman „Leto kada sam naučila da letim“ od početka sam osećala da ima posebnu važnost, ali o filmu nisam ni sanjala.

Kako je došlo do realizacije cele priče oko filma i koje su bile vaše indikacije, saveti i putokazi bez kojih to ostvarenje ne bi bilo realizovano tako da u potpunosti oslika sve ono što roman nosi?

Krajem februara 2016. godine dobila sam mejl od meni tada nepoznate osobe. U pismu je pisalo da bi SENSE Production snimili film po mojoj knjizi, koju su dobili od Ljubice Beljanski-Ristić, poznate po nesebičnom zalaganju u kulturi za decu i mlade. Otišla sam na sastanak i upoznala divne mlade ljude, zaljubljenike u svoj posao, spremne da se upuste u filmsku avanturu zvanu „Leto kada sam naučila da letim“. Između nas se odmah uspostavilo poverenje. Dogovarali smo se kada je to bilo potrebno, ali uglavnom se ja nisam mnogo uplitala u njihov deo posla. Ipak je reč o sasvim drugom mediju, koji ne poznajem dovoljno.

Žarko Laušević i Luka Bajto Promo/Glorija Lizde
 

Izjavili ste da ste nekoliko prisustvovali snimanju i da je to u vama izazvalo jake emocije. Zbog čega?

Film se snimao pre dva leta. Uslovi za rad nisu bili nimalo laki - rad s decom glumcima je dodatno zahtevan, visoke temperature su otežavale snimanje, sve vreme je postojala povećana opreznost zbog korona virusa. Ustajalo se u zoru, išlo se rano u krevet. Nije bilo vremena za plažu, a kamoli za nekakav provod. A opet, atmosfera na snimanju je bila vedra i pozitivna. Već tada se moglo osetiti da će to biti dobar film.

Jeste li imali priliku da porazgovarate sa Žarkom i Olgom i na koji način su oni doživeli ovu priču, što je i uslovilo da prihvate uloge?

S glumcima se nisam mnogo družila, upravo zbog kovid mera. Znam da im se dopao scenario i da su prepoznali mirovnu poruku. Olga Odanović je glumila i u filmu „Zlogonje“ koji je takođe snimljen po mojoj knjizi „O dugmetu i sreći“, tako da smo nas dve s mnogo radosti nastavile saradnju i u „Letu“.

Olga Odanović, Jasminka Petrović, Klara Hrvanović i Luka Bajto Promo/Vladimir Petrović
 

Raša Andrić je izjavio da će ovaj film ponovo spojiti neke raskinute veze koje su prouzrokovali ratovi u bivšoj Jugoslaviji. Na koji način?

Prateći sadržaj knjige, film govori o oproštaju i pomirenju unutar Sofijine porodice. Nije lako oprostiti onome koji nas je povredio, ali jedino tako možemo stići do ljubavi. Život je suviše kratak da bismo bili ljuti i ogorčeni.

Film je sniman na Hvaru. Šta vas posebno vezuje za to mesto i koliko ono ima važnu ulogu u priči?

Meni je ostrvo Hvar najpoznatije, pa sam radnju romana baš tu smestila. Međutim,  umesto Starog Grada na Hvaru, moglo se naći bilo koje drugo mesto iz bivše Jugoslavije. Nekada su mešoviti brakovi bili poželjni, a onda je došlo vreme da se krije rodbina, mesto rođenja i narodnost. Volela bih da knjiga i film o Sofiji budu podrška u odrastanju današnjoj deci.

Jasminka Petrović i Raša Andrić Kreativni centar/Miroslav Milić
 

Šta čitaocima donosi nedavno objavljeno specijalno izdanje knjige?

Kreativni centar je pripremio iznenađenje za čitaoce - specijalno izdanje romana sa fotografijama iz filma. Na samom kraju nalaze se i zanimljivosti sa snimanja. Podsećam da je prvo izdanje knjige ilustrovao Bob Živković.

Kakav je osećaj pred premijeru filma i šta će nam on doneti u ovom zlom vremenu u kome trenutno živimo?

Kako je već neko rekao - Ovo je dečji film za odrasle. Preporučujem ga celoj porodici. Film nas ostavlja u dobrom raspoloženju jer je duhovit, pun svetlosti, plavetnila i dobrih namera.

Jeste li naučili da letite, kakva iskustva stičete kroz taj let i gde najradije odlazite u tim trenucima?

Vraćam se Dušku Radoviću i stihovima iz mog detinjstva:

...svako krilo
nek' leti visoko!
Leteti, leteti, lepo je leteti!
Živeti, živeti, lepo je živeti!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike