Džoani Ketlin Rouling preti hapšenje? Slavna književnica ističe: "Radujem se tome" (FOTO)

02.04.2024

07:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Oduvek je vrlo glasna po pitanju transrodnosti

Džoani Ketlin Rouling preti hapšenje? Slavna književnica ističe: "Radujem se tome" (FOTO)
Copyright Profimedia

Policija bi mogla da istaži slavnu književnicu Džoanu Ketlin Rouling zbog namernog pogrešnog oslovljavanja trans osoba prema novom škotskom Zakonu o zločinima iz mržnje, rekla je ministarka Škotske nacionalne stranke Siobhian Brown.

Profimedia
 

- Mogla bi da bude prijavljena i da se sprovede istraga. Škotska policija odlučuje o tome da li će to tretirati kao krivično delo ili ne - izjavila je Brown.

Sloboda govora ne postoji

Autorka Harija Potera se tim povodom odmah oglasila na društvenoj mreži X. 

"Sloboda govora ne postoji u Škotskoj ako se tačan opis biološkog pola smatra kriminalnim. Trenutno sam van zemlje, ali ako se ono što sam pisala kvalifikuje kao prekršaj prema novom zakonu, radujem se što ću biti uhapšena kada se vratim u rodno mesto", napisala je Rouling.

 

 

Podsetimo, spisateljica se ponovo suočava sa kritikama nakon što je na društvenim mrežama namerno pogrešnim rodom nazvala trans aktivistkinju Indiju Willoughby.

Džoana je vrlo glasna po pitanju transrodnosti, rekavši prošle godine da bi radije išla u zatvor nego da prihvati da pol nije biološka osobina određena rođenjem. Ranije je izjavila da ne želi nikoga da uznemiri, ali da ima potrebu da izrazi brigu zbog brisanja ženskog identiteta, prenosi index.hr.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike