Džej-Kej Rouling spremna da ode u zatvor: Rado ću odležati dve godine!

31.10.2023

09:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Njena objava ukazuje na to da je spremna da počini zločin iz mržnje kako bi odbranila slobodu govora

Džej-Kej Rouling spremna da ode u zatvor: Rado ću odležati dve godine!
Copyright Profimedia

Dž.K. Rouling, autorka knjiga o Hariju Poteru, objavila je da je spremna da ode u zatvor zbog svojih pogleda na transrodne žene. Ona je na taj način reagovala na novinski tekst koji je objavio Mail on Sunday u kojem se navodi kako će se Laburistička stranka založiti da se napadi na rodni identitet smatraju krivičnim delom. To bi značilo da bi oni koji odbiju da se transrodnim osobama obraćaju onako kako te osobe preferiraju (on, ona) mogli da završe u zatvoru.

Profimedia
 

„S radošću ću odležati dve godine ako je alternativa prisilno izražavanje i prisilno negiranje stvarnosti i važnosti pola“, objavila je Roulingova na društvenoj mreži X (bivši Tviter). 

Spisateljica je tokom poslednjih godina postala najglasnija borkinja za ženska prava i važnosti biološki određenog pola u kontekstu rasprava o o transrodnim osobama, navodi nacional.hr. Njena objava ukazuje na to da je spremna da počini zločin iz mržnje kako bi odbranila slobodu govora.

Profimedia
 

Zabavnije od bilo čega na crvenom tepihu

Ona je dodala kako bi taj sudski spor bio „zabavniji od bilo čega na crvenom tepihu“ i nastavila da se šali na račun zatvorskih dužnosti koje bi morala da obavlja.

 

 

„Nadam se poslovima u biblioteci, očigledno, ali mislim da bih se snašla i u kuhinji. Perionica bi bila problem. Često mi se garderoba skupi ili slučajno oboji u ljubičasto. Pretpostavljam da to ne bi bio veliki problem“, navela je književnica koja provocira sudski slučaj tako što je istog dana objavila i fotografiju na kojoj je, na zidu britanskog Ministarstva pravosuđa, projektovana poruka: „Ponavljajte za nama: Transrodne žene su žene“. Ona je uz tu fotografiju napisala „Ne“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike