Pronađen redak primerak knjige "Hari Poter i kamen mudrosti": Po jednom slovu se razlikuje od svih drugih (FOTO)

11.09.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je samo jedan od 200 primeraka koji su štampani takvi

Pronađen redak primerak knjige "Hari Poter i kamen mudrosti": Po jednom slovu se razlikuje od svih drugih (FOTO)
Copyright Profimedia

Retka kopija knjige “Hari Poter i kamen mudrosti” prodata je biznismenu koji će je izložiti u lokalnom muzeju u Oksfordširu. Pronađena je u osnovnoj školi u pomenutoj grofoviji. Prvobitno nije uspela da se proda, a onda ju je kupio lokalni biznismen po ceni od 15.000 funti. Novi vlasnik planira da izloži knjigu u lokalnom muzeju u nadi da će privući turiste u tu oblast.

Greška u imenu autorke

Primerak sadrži grešku u imenu autorke. Umesto J.K. Rowling na naslovnoj strani je napisano J.A Rowling. Kupila ga je osnovna škola za jednu funtu 1997. na rasprodaji, prenosi Gardijan.

- Smatralo se da nema nikakvu vrednost. Međutim, znali smo da je priča nešto posebno, a čitanje odlomaka bi podstaklo decu da imaju sopstveni primerak - izjavio je Bob Alder, bivši direktor škole.

Profimedia
 

Škola je ubrzo kupila prva izdanja knjige, a probni primerak je ostao uglavnom netaknut na policama. U pitanju je samo jedan od 200 primeraka koji su štampani takvi. Do 2002. godine direkcija škole je shvatila da knjiga možda ima vrednost zbog popularnosti serijala. Međutim, 2015. kopija je nestala i smatralo se da je bačena. Ovog leta je pronađena i škola je odlučila da je stavi na prodaju za iznos od 15.000 do 20.000 funti. Interesovanje za aukciju je bilo veliko, a lokalni kupac je pristao na cenu od 15.000 funti.

- Novac će biti namenjen pomoći đacima da razviju svoju ljubav prema književnosti - rekao je Alder.

Profimedia
 

– Srećan što sam nabavio tako važan tekst i što sam u mogućnosti da ga zadržim u okrugu kako bi drugi uživali. Glavni razlog kupovine je povećanje posetilaca Faringdona. Nadamo se da ćemo moći da prikažemo knjigu u gradskom muzeju u narednim mesecima. Faringdon ima mnogo toga da ponudi i nadam se da će sve ovo gradu i školi dati podsticaj - izjavio je kupac.

Preživela požar

Nedavno je takođe održana aukcija retke knjige o Hariju Poteru koja je preživela požar. Jedno od samo 15 izdanja „Harija Potera i kamena mudrosti“ objavljenih 2012. godine povodom obeležavanja 15. godišnjice, nalazilo se u stanu u Glazgovu u kojem je ranije ove godine došlo do požara. Takođe je prodato za 15.000 funti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike