Netfliksova serija u kojoj igra srpski glumac izazvala žestoke rasprave: Da li je Aleksandar Makedonski bio homoseksualac (FOTO/VIDEO)

21.02.2024

13:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Poznato je da je koncept ljubavi u antičko vreme bio širok i multidimenzionalan

Netfliksova serija u kojoj igra srpski glumac izazvala žestoke rasprave: Da li je Aleksandar Makedonski bio homoseksualac (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen/Netflix

Grčka ministarka kulture kritikovala je novu Netfliksovu seriju o Aleksandru Velikom kao "fikciju izuzetno lošeg kvaliteta" i "loš sadržaj prepun istorijskih netačnosti".

Printscreen/Netflix
 

Komentari Line Mendoni o seriji "Alexander: The Making of a God" usledili su nakon žestokih rasprava koje je serija izazvala na internetu, jer prikazuje vojskovođin ljubavni odnos sa njegovim prijateljem i pomoćnikom Hefastionom. Kolumnista lista "Eleftheros Typos" nazvao je seriju "izvrtanjem istine" i okrivio film "Aleksandar" Olivera Stouna iz 2004. za započinjanje "propagande o Aleksandrovoj homoseksualnosti".

Žalosno i neprihvatljivo

Dimitris Nacios, predsednik ekstremno desničarske partije Niki nazvao je seriju "žalosnom, neprihvatljivom i neistorijskom" tvrdeći da je njen cilj da "subliminalno prenese ideju o tome da je homoseksualnost bila prihvatljiva u drevnim vremenima", što je prema njegovom mišljenju "neosnovano".

Kada je Nacios u parlamentu pitao Mendoni za njeno mišljenje o seriji, ministarka je rekla da je ona "prepuna istorijskih netačnosti" i da "demonstrira rediteljevu traljavost i siromašan scenario".

Printscreen/Netflix
 

Nema dokaza

O prikazu veze Aleksandra i Hefastiona Mendoni je rekla:

- Nema pominjanja u izvorima da je među njima bilo nešto više od prijateljstva, kako je to definisao Aristotel. Ali je poznato da je koncept ljubavi u antičko vreme bio širok i multidimenzionalan. Ne možemo interpretirati ni prakse, ni ličnosti od pre 2.300 godina prema našim merilima, normama i pretpostavkama. Aleksandru Velikom za 2.300 godina nikada, pa ni sada, nije bila potrebna intervencija bilo kog nepozvanog zaštitnika istorijskog sećanja na njega ili, štaviše, njegove ličnosti i moralnog ugleda.

Printscreen/Netflix
 

Tužba neustavna

Ipak, ministarka je istakla da bi bilo kakvo pokretanje sudskog postupka protiv Netfliksa bilo neustavno, budući da grčki Ustav štiti umetničke slobode još od početka 19. veka.

- Ministarstvo kulture ne praktikuje cenzuru i ne sprovodi akcije koje dovode do progona ili zabranjivanja, ne manipuliše, ne ograničava, ne kontroliše širenje informacija, ni ideja, ni preventivno ni represivno - rekla je Mendoni, navodi Gardijan, prenosi Euronews.

Printscreen/Netflix
 

- Inspiracija umetnika, lična interpretacija i rasuđivanje pojedinaca ne može, evidentno, biti podvrgnuto regulatornom režimu i kontroli, niti se njima može upravljati na sudovima ili uvlačiti u njih. Umesto toga, to ocenjuje i o tome sudi svako od nas, međunarodna zajednica. Tako se ocenjuje i Netfliks - istakla je ministarka.

Grci nisu imali reč za homoseksualnost

O odnosu koji je Aleksandar Veliki imao sa svojim generalom odavno se spekuliše. Na početku serije, profesor Lojd Luelin Džouns sa Univerziteta Kardif u Velsu kaže da "Grci nisu imali reč za homoseksualnost" i da su istopolne veze bile uobičajena pojava. 

Printscreen/Netflix
 

Kontroverze koje je serija probudila slične su onim koje je prošle godine izazvala serija o Kleopatri, a koja je egipatsku kraljicu prikazala kao tamnoputu.

Inače, u ovoj seriji jednu od uloga igra srpski glumac Jadran Malkovič.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike