Poslednja predstava koju je režirao Jagoš Marković: "Ćelava pevačica" u Narodnom pozorištu (FOTO)

07.11.2023

13:30

0

Igraju Olga Odanović, Branko Vidaković, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Popović

Poslednja predstava koju je režirao Jagoš Marković: "Ćelava pevačica" u Narodnom pozorištu (FOTO)
Scena iz predstave "Ćelava pevačica" - Copyright Promo/Duško Miljanić

Centar za kulturu Tivat gostovaće 12. i 13. novembra (20:30) na Sceni „Raša Plaović“ sa dramom Ežena Joneska „Ćelava pevačica“, u režiji Jagoša Markovića.

Promo/Duško Miljanić
 

U najnovijoj verziji čuvenog Joneskovog dela koje je Marković adaptirao i za njega uradio izbor muzike, igraju Olga Odanović, Branko Vidaković, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Popović.

Originalni tekst na bokeškom dijalektu

Joneskov originalni tekst na bokeški dijalekt preveo je Neven Staničić koji potpisuje i scenski govor, kostime je uradila Marija Marković-Milojević, scenografiju Tara Lazarević-Kisić a dizajn svetla Radomir Stamenković.

Promo/Duško Miljanić
 

U toj predstavi, premijerno izvedenoj 1. jula ove godine u okviru Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“, groteska je dovedena do maksimuma u skladu sa komadom i korišćenjem glumaca poput aktera Čaplinovih slepstika.

Apsurd, besmisao, komedija...

- Ćelava pevačica je apsurd, besmisao, komedija, komedija, komedija, ali… Uvek je ispod komedije drama i teško je sada ozbiljno govoriti o toj predstavi koja je jako ozbiljna, a ja želim da se publika, odnosno narod smeje.

Promo/Duško Miljanić
 

 Kad je besmisao? Kad nema Boga, kada nema ljubavi. Onda čovek misli da je on Bog i gotovo – onda počinje taj apsurdni i besmisleni svet (...)

Premeštanje Joneskovih likova iz Londona u Boku, njima daje poseban novi šarm i specifičnu harizmu.

Promo/Duško Miljanić
 

U njima se onda identifikujemo i prepoznajemo te počinjemo da se smejemo samima sebi” - govorio je Marković uoči premijere „Ćelave pevačice“ - poslednje predstave koju je režirao u svojoj dugoj i veoma bogatoj karijeri.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike