"Koštana" kakvu do sada niste videli: Oni znaju da ja svaku svoju predstavu odbolujem (FOTO)

13.03.2024

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Glavna junakinja u ovoj verziji prevazilazi svoju sputanost, proizašlu iz okvira realističke književnosti „studija iz života“ i fatamorgazične erotičnosti

"Koštana" kakvu do sada niste videli: Oni znaju da ja svaku svoju predstavu odbolujem (FOTO)
Copyright Promo/Nikola Milosavljević/Studio Brada

U Narodnom pozorištu u Nišu održana je premijera najnovije verzije predstave "Koštana", po čuvenom delu Bore Stankovića, u režiji Jane Maričić.

Promo/Nikola Milosavljević/Studio Brada
 

Glavne uloge tumače Una Kostić kao Koštana, Maja Vukojević Cvetković, Aleksandar Marinković, Danilo Milenković,  Evgenija Stanković, Ivana Nedović, Miloš Cvetković, Dejan Lilić, Natalija Jović, Nađa Nedović Tekinder, Nikolija Mičić i Petar Miljuš.

Promo/Nikola Milosavljević/Studio Brada
 

Glumci su protiv svog razuma pratili moj instinkt

- U pažljivo priređenom tekstu urednice ovog programa, stoji citat Bore Stankovića, koji kaže: „Oni misle to je tek tako: daj priču kad njima treba. Oni ne znaju da ja svaku svoju pripovetku odbolujem.“ Kada me je direktor Narodnog pozorišta Niš iznenada, na terasi foajea, pozvao da režiram "Koštanu", delovalo je kao da misli da je to tek tako - daj predstavu za Dan pozorišta, za tad nam treba - ističe rediteljka Jana Maričić i dodaje:

Promo/Nikola Milosavljević/Studio Brada
 

- On je, međutim, znao da to nije tek tako, a ja sam znala šta sledi. Uplašeni, a hrabri; strastveni, duševni, bolećivi, vatreni; sumnjičavi, ali i radoznali, sirovi, žestoki, zbunjeni, nežni, ovi su glumci i protiv svog razuma pratili ritam mog instinkta. Zato oni, za razliku od ovih Borinih, znaju: ja svaku svoju predstavu odbolujem. Hvala im što igraju tu tajnu.

Promo/Nikola Milosavljević/Studio Brada
 

Tragedija društva

- Suštinski pomak Jana Maričić i ansambl predstave Narodnog pozorišta Niš prave u koncepciji odnosa likova Mitketa i Salčeta. Njihov odnos, tačnije njihova neostvarena ljubav iz prošlosti, jeste realistički motiv pokretanja radnje i prizma kroz koju se prelamaju sve druge tematizovane ose sukoba.

Na ovaj način i lik Koštane prevazilazi svoju sputanost, proizašlu iz okvira realističke književnosti „studija iz života“ i fatamorgazične erotičnosti. Nema nikakve sumnje da je Jana Maričić, na početku drugog desetleća 21. veka, osetila potrebu da ukaže na činjenicu da se na svim nivoima društvenog poretka živi istovrsno. Utoliko više tragičnost "Koštane" Narodnog pozorišta Niš postaje tragedija društva, navodi Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike