Šekspirov portret i "San letnje noći" poslati u svemir: Razlog je neverovatan!

08.11.2023

13:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Prvo izdanje dramskih dela slavnog pisca sastavili su njegovi prijatelji i objavljeno je 8. novembra 1623. godine, sedam godina nakon njegove smrti

Šekspirov portret i "San letnje noći" poslati u svemir: Razlog je neverovatan!
Vilijam Šekspir - Copyright Profimedia

Portret Vilijama Šekspira i kopija dijaloga iz njegove komedije "San letnje noći" poslati su na ivicu svemira u okviru serije kratkih filmova kojom se obeležava 400 godina od kada je objavljeno prvo izdanje dela slavnog britanskog dramskog pisca.

Profimedia
 

Prvo izdanje Šekspirovih dramskih dela sastavili su njegovi prijatelji i objavljeno je 8. novembra 1623. godine, sedam godina nakon njegove smrti. Pretpostavlja se da je tada štampano oko 750 kopija koje su sadržale 36 od 37 drama koje je Šekspir napisao, a koje su prvi put podeljene na komedije, tragedije i istorijske drame.

Da bi obeležio godišnjicu, britanski reditelj Džek Džuers napravio je šest kratkih filmova koji se bave savremenim temama, uključujući svemirska istraživanja, uticaj pandemije korone i rata u Ukrajini koristeći šest Šekspirovih dijaloga i pesama.

Profimedia
 

Šekspirove reči lebde u svemiru zajedno sa njegovom slikom

U filmu pod nazivom "Ljubavnici i ludaci", Šekspirov portret i kopija govora iz "Sna letnje noći" su stavljeni u meteorološki balon i poslati u gornju atmosferu Zemlje, rekao je Džuers za Rojters, navodeći da mu se sviđa ideja da Šekspirove reči lebde u svemiru zajedno sa njegovom slikom.

Profimedia
 

Džuers je istakao da je na njega poseban utisak ostavilo to što su pitanja kojima se bavio Šekspir i dalje savremena. Prvo izdanje Šekspirovih dela smatra se jednim od najvažnijih u engleskoj književnosti. Bez tog izdanja, 18 drama, uključujući "Makbeta", bile bi izgubljene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike