Šta ako? Oskarovski hitovi koje svi čekaju da se dese! (FOTO)

10.03.2024

20:15

0

Lili Gledston, ukoliko bude nagrađena u kategodiji za najbolju žensku ulogu, biće prva Indijanka kojoj je to pošlo za rukom

Šta ako? Oskarovski hitovi koje svi čekaju da se dese! (FOTO)
Robert de Niro - Copyright Profimedia

Devedeset šesta dodela Oskara još nije ni počela - a oko pojedinih stavki se već podigla ogromna prašina. Niko, na primer, neće propustiti eventualnu pobedu Lili Gledston koja će, ukoliko bude trijumfovala, biti prva Indijanka sa Najboljom ženskom ulogom „za pojasom" (posle filma „Ubistva pod cvetnim mesecom"). 

Lili Gledston, Profimedia
 

Sa druge strane, šta ako se još scenariji koji slede noćas odviju? 

Trostruka glumačka kruna

Džefri Rajt, bude li kući odneo Oskara za najboljeg glumca zahvaljujući ulozi u „Američkoj fikciji", ujedno bi se i pridružio elitnoj grupi tamošnjih zvezda poznatoj kao „Trostruka glumačka kruna". Ovaj izraz, naime, koristi se zbog onih koji je čine (ukupno dvadeset četvoro), a osim od strane Akademije nagrađeni su još Emijem, te Tonijem. 

Rajt je Emi dobio 2004. akonto svog doprinosa mini-serijalu „Anđeli u Americi", dok je Tonija osvojio i ranije, 1994. („Angels in America: Perestroika"). Ova, 2024, možda mu takođe bude talična.  

Džefri Rajt, Profimedia
 

Skorije, inače, „društvu" su se pridružili Glenda Džekson, Vajola Dejvis, Džesika Lang, Fransis Makdormand i Helen Miren. 

Rekord u najavi

Ako Telma Šunmejker bude nagrađena za montažu („Ubistva pod cvetnim mesecom"), postaviće rekord u toj kategodiji, sa četiri Oskara.

Telma Šunmejker, Profimedia
 

Sve svoje statuice dosad, inače, „zaradila" je za filmove u režiji Martina Skorsezea; dvojac sarađuje još od „Razjarenog bika" (1980), kad je ona prvi put trijumfovala na ovom velikom događaju Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Ves Anderson, Leonardo Dikaprio svoje branše...

Leo je često punio novinske stupce svojim nominacijama, a samo je jednom osvojio Oskara (posle filma „Povratnik" iz 2015). Američki scenarista, režiser, te filmski producent kratkih igranih i dugometražnih filmova, kao i televizijskih reklama, Ves - kao da je, na neki način, „krenuo njegovim stopama". 

Ves Anderson, Profimedia
 

U poslednje dve decenije, naime, bio je nominovan u pet različitih kategorija, ali još nijednom nije i osvojio ovu laskavu nagradu. Trenutno, „u trci" je za najbolji kratkometražni igrani film („Čudesna priča o Henriju Šugaru"). 

Pola veka između dva Oskara?

Ako Robert de Niro dobije Oskara za najboljeg sporednog glumca („Ubistva pod cvetnim mesecom") - to će mu biti drugi put da dostiže uspeh u ovoj kategoriji u svojoj karijeri posle 49 godina. 

Robert de Niro, Profimedia
 

Prethodno, podsetimo, to se desilo akonto drugog „Kuma". 

Oskar za starije

Kompozitor Džon Vilijams, ako „pokupi" Oskara ove godine („Indijana Džouns i artefakt sudbine"), postaće najstariji dobitnik Oskara ikada sa svoje 92. Inače, čitava ovogodišnja ceremonija - gotovo da je samo za starije glumce. 

Danijela Bruks će u septembru napuniti 35 godina, što je čini najmlađom „u trci", dok je De Niro najstariji (u avgustu puni 81). 

Danijela Bruks, Profimedia
 

Oskari dolaze i u paru

Ako scenaristi Greta Gervig i Noa Baumbah („Barbi"), Semi Burč i Aleks Mekanik („Maj - decembar") ili Žastin Trije i Artur Arari („Anatomija pada") dožive uspeh u svojoj kategoriji, njihove nagrade će takođe „da dođu u paru". 

Naime, Gervigova i Baumbah, te Burčova i Mečanik su bračni parovi. Žastin i Artur nisu venčani, ali jesu zajedno i imaju dvoje dece. 

Prvi Oskar za guštera?

„Godzilla Minus One", Profimedia
 

Što se tiče filma „Godzilla Minus One", ukoliko osvoji ovu važnu nagradu (za najbolje vizualne efekte), to će biti prvi put da gigantski radioaktivni gušter dobije Oskara. Nijedan dosad, a ima ih skoro 40, nije trijumfovao, niti je bio nominovan, što ne može da se kaže i za majmuna („King Konga"). 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike