Kad krene po zlu! Šamaranje, droga, posrtanje pred kamerama, jaje na crvenom tepihu... Najveći gafovi Oskara (FOTO/VIDEO)

10.03.2024

13:30

0

Mnogi će zauvek biti upisani u istoriji dodele

Kad krene po zlu! Šamaranje, droga, posrtanje pred kamerama, jaje na crvenom tepihu... Najveći gafovi Oskara (FOTO/VIDEO)
Šamar Vila SMita - Copyright Profimedia

Ceremonija dodele Oskara je jedan od najskupljih i najglamuroznijih događaja na kojem ništa nije prepušteno slučaju. Ipak, nisu bile retke situacije kada su se upravo na ovim ceremonijama dešavale nepredviđene i prilično šokantne situacije.

Profimedia
 

Izdvajamo najveće gafove Oskara u njegovoj višedecenijskoj istoriji.

"Pogubljeni" Džon Travolta  

Među gafovima nekako uvek prvi put padne na pamet Džon Travolta koji je nekoliko puta iznenadio svojim ponašanjem.

Profimedia
 

Naime, sve što je Travolta napravio na dodeli Oskara 2014. bilo je zabrinjavajuće, ali se jedan trenutak posebno izdvojio kao pogrešan.

Dok je Skarlet Džohanson pokušavala da pozira pred kamerama na crvenom tepihu, Travolta ju je pokušao poljubiti i staviti svoje ruke oko nje. Zašto? Ostaje misterija.

Kasnije je na sceni morao prozvati Idinu Menzel, ali slavni glumac je "iskasapio" njeno ime do neprepoznatljivosti i nazvao je "Adele Dazeem".

Ova je izjava nasmejala sve u Dolbi teatru. Na dodeli Oskara 2014. je Menzel Travoltu najavila kao "Gloma Gazingoa", a on joj je uzvratio odglumivši da će je zadaviti.

Pad Dženifer Lorens

Dženifer Lorens je jedna od najuspešnijih glumica mlađe generacije, a kada je 2013. osvojila Oskara za glavnu žensku ulogu toliko je bila uzbuđena  da je hodajući po stepenicama pala saplevši se o svoju raskošnu Dior haljinu.

Ubrzo, ova je nezgoda postala je najpoznatiji pad u istoriji dodele Oskara.

Neslane šale

Sve od uvodnog dijaloga, pa do završnih reči, En Hatavej i Džejmsa Franka na dodeli Oskara 2011. je bilo pogrešno.

Čuveni Hollywood Reporter nazvao ju je "spektakularno negledljivom", dok je Time Magazin rekao da je "jasno da je eksperiment prošao loše" i opisao gledanje dodele kao "vrlo smorno".

Šale nisu bile smešne, hemije između slavnih glumaca nije bilo, a Franko je delovao celo vreme nezainteresovano za dodelu. Na kraju sve je zapečatio i svojim prerušavanjem u ženu, čime je zgrozio deo publike. Neki su celo vođenje ceremonije opisali kao "najgori dejt na slepo".

Go dotrčao na scenu

Jedan od najpoznatijih trenutaka s Oskara ujedno je jedan od najgorih, a on uključuje golog Roberta Opela 1974. godine. Naime, on je istrčao go na scenu kada je Elizabet Tejlor  trebala preuzeti svog Oskara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RocaHistory (@rocahistory)

Još uvek se polemiše da li je ovo nameran skeč, jer je Opel bio fotograf za kojeg neki veruju da je bio namešten od strane producenta ceremonije.

Ovaj muškarac, koji je na dodelu nagrada ušao s lažnom novinarskom akreditacijom, ubijen je pet godina kasnije tokom pljačke u svom stanu u San Francisku.

Pogrešno pročitano ime dobitnika

Na dodeli Oskara 2017., nominovani u najviše kategorija bili su "Moonlight" i "La La Land".

Na samoj završnici večeri, kada se proglašavao najbolji film godine, voditelj je pročitao da je titula najboljeg filma otišla u ruke producenata "La La Landa", međutim par sekundi kasnije ispostavilo se da je informacija bila pogrešna.

Šamar Vila Smita

U zadnjem satu dodele Oskara 2022. godine, glumac i komičar Kris Rok našalio se na račun obrijane glave Džejde Pinket Smit, supruge Vila Smita, rekavši da bi trebala glumiti u filmu "G.I. Jane 2".

Džejdi Pinket Smit, koja pati od alopecije, to nije bilo smešno, pa se njen 53-godišnji muž popeo na scenu, opalio šamar Roku i mirno se vratio na svoje mesto.

Ovaj je šamar postao tema brojnih mimova, skečeva i novinskih članaka, a dobitnica Bukerove nagrade Bernardine Evaristo kazala je da Smit nije samo uništio događaj koji je mogao biti "njegova najveća pobeda, već je uprljao i svoje nasleđe".

Marlon Brando odbio Oskara

Davne 1973. godine je Marlon Brando poslao američku indijanku, Sašin Litlfedr, da u njegovo ime odbije Oskara koji mu je dodijeljen te održi govor povodom odbijanja nagrade.

Profimedia
 

U kultnom se govoru raspričala o tome kako nepravedno Holivud tretira istoriju  izrabljivanja urođenika u SAD-u. Nadalje, govor je prekinut jer je došlo obezbeđenje, a cela je dvorana ostala šokirana.

Najbizarniji intervju u istoriji Oskara?

Na prošlogodišnjoj je dodeli Oskara intervju poznatog glumca Hjua Granta nazvan jednim od najčudnijih i najbizarnijih intervjua u istoriji crvenog tepiha prestižne ceremonije.

Britanski glumac je na pitanja voditeljke odgovarao potpuno nezainteresovano, kolutajući očima, uz grimase, a iako se vodieljka trudila zadržati osmeh - bilo je očigledno da joj je bilo jako neprijatno.

Droga i haljine

Važne ikone američke kontrakulture i tvorci najsubverzivnije emisije na TV-u, kultnog South Parka, Trej Parker i Met Stoun odlučili su napraviti nešto divlje 2000. godine.

@treymattstoned Trey and Matt talking about their Oscars moment is always gold 😂 #southpark #treyparkerandmattstone #southparkfandom ♬ original sound - Trey Matt Stoned

Došli su na ceremoniju dodele Oskara kao na dejt, noseći haljine koje su pre nosile Dženifer Lopez i Gvinet Paltrou . Osim toga, odlučili su uzeti LSD pre odlaska na dodelu, što je dovelo do blago rečeno zanimljivih intervjua.

Jaje na crvenom tepihu

Godinu dana nakon izdanja kreatora South Parka, zanimljivo je bila obučena i islandska pop diva Bjork.

Za tu je priliku obukla sada već slavnu haljinu nalik na labuda, a napravila je nešto što nije pošlo za rukom nikome pre nje, ali ni kasnije - izvela je performans u kojem se pretvarala da polaže jaja na crvenom tepihu.

Čudna obrada pesme

U uvodnom delu dodele Oskara 1989., Rob Lou je trebalo da izvede jednu šaljivu pesmu. Ta muzička numera ipak nije bio tako vesela. Lou je izveo neobično seksualizovanu obradu pesme “Proud Mary”.

Stihovi su napisani o Voltu Dizniju, a Lou je pokušao iz sebe izvući neku vrstu "rokerskog glasa". S čudnim tekstom i još čudnijim konceptom, pesma je zabeležena kao veoma neprijatan trenutak u istoriji Oskara.

Proglašena mrtvom

Jedan od najemotivnijih delova Oskara je segment "In Memoriam", gde se odaje počast članovima filmske industrije koji su preminuli te godine.

Profimedia
 

Međutim, 2017. godine došlo je do malog nesporazuma, australijska producentkinja Jan Čapman slučajno je proglašena mrtvom, a njena slika se pojavila među ostalim preminulima.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike